Az index.hu hétfői kiadásában az alábbi címmel jelent meg írás Bereznay István tollából: Bahmut után jöhet Moszkva véres offenzívája, Kijevet is fenyegetnék az orosz erők. A cikk igazi fake news, sértőn primitív orosz propaganda.

A cikknek semmi köze a címhez. Pontosabban a cím értelmetlen, mert “jöhet”, csak nem tudjuk, hogy jön-e, a szerző sem tudja, de a megszólaló katonai szakértő sem, aki egy orosz származású volt amerikai katona. Egészen pontosan volt harckocsiparancsnok.

Nem tábornok, egy harckocsizó, az Egyesült Államok több mint egymillió katonájának egyike, aki – származásánál fogva – tud oroszul. Hogy mi máshoz ért még, azt nem tudni. De azért magabiztosan osztogat tanácsokat az orosz hadvezetésnek.

Szóval ezt a bizonyos Sztanyaniszlav Krapivnyikovot idézi Bereznay az orosz mk.ru portálra, az 1919-ben alapított Moszkovszkij Komszomolec nevű kiadó büszke utódjára hivatkozva. A szakértő minőségét nem taglalnám, mert az index.hu oldalon megjelent “szakvéleménye” arról, hogy dombnak felfelé nem jó támadni, önmagáért beszél.

Inkább az bánt, hogy az ország legnagyobb hírportálja ilyen színvonaltalan és együgyű orosz propagandával eteti a magyar olvasót. Ráadásul – szerintem – a legjobb részeket ki is hagyja a volt amerikai katona megszólalásából.

Azt ugyanis, amikor Krapivnyikov arról értekezik, hogy semmi értelme a NATO esetleges reakciójára tekintettel óvatoskodni, hiszen a nyugat nem a háborút akarja megnyerni, főleg nem tárgyalni akar, hanem egyszerűen el akarja pusztítani Oroszországot.

Egyébként sincs kivel tárgyalni ott, mivel sehol sincsenek Moszkvának barátai, még Olaszországban sem – kesereg a volt amerikai katona (ahol részben orosz támogatással választást nyert szélsőjobb van hatalmon, a szerk.) -, mert azok is NATO-pártinak bizonyultak.

(Meloni kormányfő, Orbán korábbi nagy barátja teljes mellszélességgel kiáll Ukrajna mellett. Gondolom, ez a rész azért maradt ki, mert nem támasztja alá Orbán Viktor fegyverszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazó törekvéseinek realitását, a szerk.)

Tehát egy harmincharmadik senkit idéz mértékadó forrásként az index.hu egy orosz propagandát nyomó portálról.

Krapivnyikov egyébként láthatóan jó pénzt csinál abból, hogy szakértőnek adja el magát volt amerikai katonaként. Egy másik, az mk.ru-hoz hasonló, de angol nyelvű portálon is nyomul. Ott még keményebb álláspontot képvisel. A The EurAsian Times hasábjain már azt tanácsolja Moszkvának, hogy intézzen támadást lengyelországi NATO-támaszpontok ellen, így akadályozva meg az ukrán utánpótlást nyugatról.

A kazah oligarchák által üzemeltetett és Kanadában székelő kiadó az Eurasian Resources Group tulajdonában van, amely három úriember: Alexander Mashkevich, Patokh Chodiev, Alijan Ibragimov és a kazah kormány vállalkozása.

A három úriembert 15 éven át vegzálta a belga igazságszolgáltatás gazdasági bűncselekményeikért, de végül a hatóságoknak peren kívül fizetett, ismeretlen nagyságú kártérítéssel megúszták. A cég egyébként a teljesség kedvéért jelentős kínai pénzügyi injekciót is kapott a működéséhez.

Az Eurasian Resources Group nagypályás Kazahsztán nyersanyag-kitermelő és bányaiparában, de komoly érdekeltségekkel bír Közép-Afrikában. Igen, pont ott. Ahol a becslések szerint mintegy ezer Wagner-zsoldos állomásozik. Faustin-Archange Touadéra kormányát védik a lázadókkal szemben, és értékes természeti erőforrások ellenőrzésére és kitermelésére törekszenek.

Az általuk megszerzett nemesfém-kitermelés révén segíthetik Oroszországot, hogy átvészelje az ukrajnai háború egyre súlyosabb gazdasági következményeit. 2018 januárjában arról számolt be a nemzetközi sajtó, hogy a Wagner PMC-kontingensét a Közép-afrikai Köztársaságba telepítheti, mivel Oroszország sikeresen lobbizott az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, hogy engedélyezze fegyverek és lőszerek szállítását az országba.

Ez a Krapivnyikov nem hülye gyerek, érti a dolgát, tudja, hogy hol van rá szükség mint szakértőre, és mit várnak ott tőle. Az viszont egészen elkeserítő volna, ha pont ugyanezért került volna fel az index.hu oldalára is.

Jobban örülnék, ha csak a szerző vagy a szerkesztő túlbuzgósága, hozzá nem értése volna az oka, hogy egy uniós tagország vezető orgánuma teret ad ennyire egyértelmű és sértően színvonaltalan, orosz érdekeket szolgáló agymosásnak, aminek semmi köze nincs a magyar olvasók tájékoztatásához. x

Zsebesi Zsolt

Hogyan néz téged hülyének az index.hu?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s