Most lefagyott a mosoly az Oszták Szabadság Párt elnöke, Herbert Kicklt arcáról is

Az ellenzékben lévő Osztrák Szabadság Párt elnöke, Orbán Viktor nagy barátja is elfogadhatatlannak és megmagyarázhatatlannak nevezte a magyar döntést az embercsempészek szabadon bocsátásáról.

Herbert Kicklt különösen rosszul érintette a magyar bejelentés, mivel a Szabadság Párt hosszú idő óta Orbán migrációs politikáját követendő példaként állítja az osztrákok elé, maga Kicklt egyenesen azt ígéri, hogy – ha hatalomra kerülnek – a magyar gyakorlatot fogja lemásolni.

Herbert Kickl most valemennyi osztrák párt támadásának kereszttüzébe került eddigi Orbán-párti politikája miatt, és felszólították, tisztázza magát a vád alól, amely szerint már május elején tett magyarországi látogatása során Orbán Viktor tájékoztatta volna a készülő magyar intézkedésről.

Az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szocialista Párt némi kárörömmel jegyezte meg, hogy végre a jobboldal is rádöbbent, nem lehet Orbánban semmilyen téren megbízni és vele együttműködni, még az általuk annyira kedvelt migrációs politikában sem.

A kormányon lévő Osztrák Néppárt különösen keményen fogalmazott, és az osztrák külügybe kérették a magyar nagykövetet. Christian Stocker, a párt elnöke elfogadhatatlannak és Ausztria alapvető biztonsági érdekei megsértésének nevezte a magyar döntést, amiért Magyarország magyarázattal tartozik. Bécs nem engedheti meg magának, hogy ilyen drasztikus módon rontsa egy szomszédos ország az osztrákok biztonságát.

Az osztrák belügyminiszter is beállt a sorba, és hétfőn telefonon kért magyarázatot magyar kollégájától, Pintér Sándortól. Főleg annak fényében, hogy a két ország rendőrsége közösen járőrözik az osztrák-magyar határon, és eddig már 60 embercsempészt fogtak el. Az illegális határátlépők 80 százalékát Magyarországról vitték vissza a belépésük helyére.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szintén elítélte a magyar döntést, és jelezte, komolyan gondolják, hogy meg fogják szigorítani az osztrák-magyar határon a belépés feltételeit a Magyarországról, Romániából és Ukrajnából érkező személygépkocsik számára. Ugyanakkor jelezte: nem fogják felmondani a két tárca eddig sikeres együttműködését a határ közös ellenőrzésében.

Az osztrák hatóságok úgy tudják, hogy a már eddig szabadon engedett embercsempészek közül többen nem a hazájukba vették az irányt, hanem Ausztria és más nyugat-európai ország felé indultak el. Az osztrák baloldal és a jobboldal, valamint az egész osztrák sajtó egyhangúlag elvtelennek és az eddigi magyar migrációs politiának is homlokegyenest ellentmondónak nevezi a magyar döntést.

A sajtó cinikusnak nevezi a magyar külügyiniszter, Szijjártó Péter reakcióját, azt, hogy teljesen hidegen hagyta osztrák kollégájának bírálata. Különösen azt sérelmezik, hogy Magyarország, ahonnan a legtöbb illegális bevándorlő érkezett eddig is Ausztriába, az osztrák kormányt bírálja, amiért már eddig is szigorúbb határellenőrzést folytatott az osztrák-magyar határon, mint máshol. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s