A magyar külügyminiszter szerint Ukrajna veszélyt jelent a magyar szuverenitásra, mert Kijevben idén februárban szóba került a Barátság olajvezeték felrobbantása, bár a mai napig erre nem került sor, és a terrorizmust támogatók listájára került az OTP, igaz, ebből hátránya cégnek idáig nem származott.

Ha ezektől Szijjártó nagymester a magyar szuverenitást félti, akkor mit fog mondani arra, hogy az USA beleegyezett F-16-os vadászgépek szállítására Ukrajnának, és hozzájárult ukrán pilóták kiképzésére a gépek repülésére, miközben Magyarországnak 14 svéd Grippen vadászgépe van.

Szóval ha az, hogy egy vezeték felrobbantása szóba került, egy magyar céget diszkriminatív listára vettek, ilyen veszélyt jelent Magyarország szuverenitására, akkor mit szóljunk ahhoz, hogy már most az ukrán a térség legerősebb, a nyugati fegyverekkel legjobban felszerelt és a legharcedzettebb hadserege, amely egyenrangú ellenfele tud lenni a világ eddig második legerősebbnek tartott haderejének, az orosznak.

Ha a 45 milliós Ukrajna tényleg veszélyeztetni akarja a 9 milliós Magyarország szuverenitását, akkor arra minden képességük már most megvan. Ráadásul eme képességük az egyre jelentősebb, szinte korlátlan nyugati támogatás következtében napról napra viharos tempóban nő.

Az más kérdés, és ezt Orbán Viktor és Szijjártó Péter is pontosan tudják, hogy a NATO-tag Magyarországnak semmi félnivalója nincs Ukrajnától, amely ugyan nem tagja a NATO-nak, de annak ma vitathatatlanul egyik legfontosabb, Magyarországnál százszor fontosabb európai szövetségese. Annak a NATO-nak, melynek Magyaroszág egyébként a tagja, és így annak teljes védelmét élvezi, még Ukrajnával szemben is.

Ebből az következik, hogy Magyarország elemi érdeke az volna, már amennyiben van vezető magyar politikus, aki azt felismerni képes, hogy jóban legyen Ukrajnával mint a NATO szövetségesével, amely – ráadásul – mintegy 100-150 ezer magyar ajkúnak is a hazája, tehát az ukrán bánásmód velük nagymértékben annak a függvénye, hogyan viszonyul a magyar kormány Ukrajna honvédő háborújához, és semmiképpen sem fordítva.

Ezért nemcsak kontraproduktív és a magyar érdekekkel ellentétes az ukrán-magyar feszültéség gerjesztése, de egyben nevetséges is. Mint ahogy csak röhögni lehet azon, amikor Szijjártó 26 uniós tagországgal, a világ 7 iparilag legfejlettebb országával szemben próbálja megvétózni a 11. Oroszország-ellenes szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt félmilliárdos katonai támogatás kiutalását.

Formailag lehet, hogy Budapestnek vétójoga van, ahogy Orbán Viktor mondani bátorkodott: „Eb ura fakó, Ugocsa non coronat”. Csakhogy a történelmet nem a formalitások mentén, mégcsak nem is a nemzetközi jog talaján írják, hanem évszázadok óta egy alapelv szerint: az erősebb kutya b—szik. És nem mi vagyunk az az eb. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s