A világ hét legfejlettebb ipari országa, nevezetesen: az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország, valamint az EU közös álláspontja szerint az orosz-ukrán háború lezárását célul tűző minden béketárgyalás elengedhetetlen feltétele az orosz erők maradéktalan és azonnali kivonása Ukrajna területéről.

Nyilván Orbán Viktor magyar kormányfő füleihez is eljutott már ez az állásfoglalás, amelyet ma erősítettek meg Japánban a hét ország vezetői. Ha mégsem, az pont nem is érdekel senkit, mivel Orbán békegalamb-tetszelgése már eddig is inkább undort és viszolygást váltott ki, mintsem bárki azt meghallgatásra érdemesnek tartotta volna, beleértve a két háborús felet, Oroszországot és Ukrajnát is.

A békét akarunk, azonnali feltétel nélküli tűzszünetet nem más, mint Oroszország feltétel nélküli támogatása, hogy az akár végtelenségig is elhúzódó béketárgyalások örve alatt megmaradhasson az általa elfoglalt ukrán területeken, amelyek egy részét minden nemzetközi jogi alap nélkül már Oroszországhoz csatolta.

Magyarország az Európai Unió egyetlen olyan országa, amely kivételesen szoros kapcsolatokat nem a megtámadott Ukrajnával, hanem az Ukrajnát éppen rommá lövő és lakosságát szisztematikusan irtó Oroszországgal tart fenn. Az egyetlen ország, amely a háború kitörése óta semmit sem változtatott energiafüggőségén Oroszországtól, sőt újabb megállapodásokkal, köztük az atomerőmű építésére vonatkozóval is tovább erősíti azt.

Nyilván nagyon fontos, hogy mi a véleménye a magyar kormányfőnek, legalábbis mindazok számára, akik tőle függnek itt Magyarországon, de pont annyira nem számít azoknál, akik nem Orbán Viktor kegyéből kenhetnek vajat a kenyerükre. Mint például a hét legfejlettebb ipari ország vezetői számára.

Épeszű magyar kormányfő igyekezne meghallani, amit ők mondanak, mert ez volna az országa érdeke, de a magyar kormányfőt más érdekek vezérlik. Hogy milyenek is, az érdektelen, mert mindennek, amit Orbán eddig a “magyar emberek” nevében elkövetett, főleg a brüsszeli és egyéb helyeken kiosztott “kokiknak és sallereknek” csak és kizárólag Magyarország elszigetelődése és gazdaságának hanyatlása lett az eredménye, vagy ami ezzel egyenértékű, egyre szorosabb függősége Oroszországtól és Kínától.

A magyar külügyminiszter azt szajkózza, hogy Magyarország nem támogatja, hogy az EU egy Kína elleni szövetséggé váljon, mert – szerinte – ez nem érdeke sem Európának, sem Magyarországnak. Ez így is van. Csakhogy a Kína elleni nyugati szervezkedés oka nem az, hogy magunknak kárt akarnánk okozni, hanem az, hogy megakadályozzuk Kínát abban, hogy nekünk okozzon kárt, többek között a nyugat számára elfogadhatatlan politikai rendszerének promóciójával.

A nyugati világ nem akarja sem az orosz, sem a kínai modellt átvenni. Akkor sem, ha egy Orbán Viktor nevű felcsúti kiöregedett amatőr futballista és futsalos külügyminisztere szerint azoké a jövő, nem pedig az elavult nyugati liberális demokráciáké, mert az utóbbiak megengedők a migráció kérdésében, és elutasítják a homofóbiát, a diktatórikus berendezkedést, mint az orosz és kínai, valamint a magyar modell alappilléreit.

Magyarország a nyugattal fenntartott gazdasági és politikai kapcsolatok nélkül halálra van ítélve. Mondjon is erről bármit bárki, akár Orbán Viktor is, aki szerint van élet az EU-n kívül is. Természetesen van, de azt a magyar népnek mindenképpen el kell kerülnie. Egyszer már éltünk a kelet béklyójában. Nem volt jó. Újra csak azért megpróbálni, mert Orbán kizárólag orosz és kínai támogatással tudja fenntartani korlátlan hatalmát Magyarországon, nagyon nem érdemes. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s