Dorin Recean moldáv kormányfő jelzésértékű kijelentést tett éppen Budapesten, ahol egy biztonságpolitikai rendezvényen vesz részt. Recean büszkén jelentette be, hogy országa immár 100 százalékban független az orosz energiától. Energiafüggőségük az orosz-ukrán háború kitörésekor még pont 100 százalékos volt Moszkvától – mondta.

Ma már Moldova sem technikailag, sem kereskedelmileg egy köbméter orosz gázra sem szorul, miután integrálódott az európai ellátási rendszerbe – jelentette be a kormányfő. Hozzátéve: ezzel párhuzamosan megduplázták az ország védelmi kiadásait, mivel immár hosszabb ideje azt tapasztalják, hogy Oroszország megpróbálja a Moldovában élő oroszajkúakra hivatkozva destabilizálni az Ukrajnával szomszédos országot.

Vajon mi lehet az oka, hogy Magyarország az EU tagállamaként annyira sem képes a saját energiaellátása terén, mint amire Moldova. Lehet, hogy nem az adottságaink, a Moszkvával történelmileg kialakult kapcsolatunk az oka az orosz energiától változatlan függőségünknek? Lehet, hogy az ok sokkal inkább a szándék e függőség fentartására? x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s