Mintha a föld nyelte volna el a fuvolaleckéjéről vatikáni lakásukba hazafelé tartó 15 éves kislányt. Szülei a Vatikán alkalmazottjaként a pápai államban laktak. Emanuela Orlandi sorsának felkutatása mind a mai napig eredménytelen volt. Mindenekelőtt azért, mert a szentszék ezidáig nem volt hajlandó érdemben együttműködni az olasz hatóságokkal.

Egészen napjainkig. Mégpedig az előző pápa, a német Ratzinger, vagyis XVI. Benedek haláláig. Az ő távoztával magyarázzák, hogy a Vatikán immár késznek mutatkozik arra, hogy hozzájáruljon a titokzatos eset felderítéshez, amiben – állítólag – számíthatnak Ferenc pápa támogatására. Erre szükség is lehet, mert évtizedek óta tartja magát a feltételezés, hogy az ügy eltussolásában a legmagasabb szintű egyházi személyek, köztük XVI. Benedek mellett II. János Pál pápa is részt vállalt.

Az ügy aktáját idén az olasz hatóságok harmadik alkalommal nyitották meg a 40 év alatt, és úgy hírlik, azóta a vatikáni hivatalos személyek számos, az üggyel kapcsolatos dokumentumot adtak át a rendőrségnek. Az ügy nyomozása kapcsán egyébként a vatikáni IOR bank fekete pénzeivel, zsarolásokkal, egy pedofil bűncselekménnyel kapcsolatos tények is napvilágra kerültek a híresztelések szerint, valamint az is, hogy állítólag vatikáni vezető személyiségek ígéretet tettek volna már évekkel ezelőtt a lány sírhelyének felfedésére.

Hogy az ügy 40 év alatt sem aludt el, abban nagy szerepe van a szerencsétlen kislány családjának. Mindenekelőtt a ma 93 éves édesanyjának, aki kijelentette, hogy nem akar meghalni, amíg meg nem tudja, mi történt a kislányával, akit négy évtizede hiába vár haza. Új fejlemény az is, hogy a leány egykori barátnője vallomása szerint Orlandi egy vatikáni főpapról beszélt neki, akivel közeli kapcsolatba került.

Sokan, köztük a leány családja és az ügyvédeik is nagy reményeket fűznek Ferenc pápa fellépéséhez, aki egészen más hozzáállást tanúsít, mint elődei, közöttük az ultrakonzervatív II. János Pál, akinek furcsa szokásairól nem kevés híresztelés kering és nem csak a Vatikánban.

Alighanem inkább szolgálná a Vatikán megtépázott erkölcsi tőkéjének feljavítását, ha a pápai állam végre legalább az elvárható minimális emberséget tanúsítva a leány édesanyja irányában felhagyna a bűnösök rejtegetésével, mert ezzel inkább használna önmagának, de a katolikus egyház egészének is, mint amennyi kára keletkezne az igazság további eltussolásából. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s