Az index.hu “brutális” amerikai olajnyereségekkel és elképesztő menedzserfizetésekkel hergeli egyszerű olvasóit a nyugati harácsoló kapitalisták, főleg az amerikaiak és az extraprofitra lehetőséget teremtő ukrajnai háború és a vele összefüggő nyugati szankciók ellen.

A fideszes portál szerzője kiemeli, hogy az EXXON amarikai olajcég 2022-ben megduplázta a nyereségét, ami a maga 55,7 milliárd dollárjával rekord az amerikai cégek történetében. Felhívja a figyelmet, hogy a vállalat vezérének Darren Woodsnak a fizetése 35,9 millió dollárra nőtt, ami – az index.hu szerint – azt jelenti, hogy több mint 200-szor annyit vihetett haza, mint egy átlagos dolgozó.

Ez tényleg felháborító, szemben a MOL magyar olajtársaság vezérigazgatójának 380 millió forintos éves fizetésével, ami egy magyar kezdő pedagógus éves fizetésének “csak” 121-szerese. Igaz, az EXXON nyeresége (55,7 milliárd dollár) alig a 32-szerese a MOL nyereségének (1,7 milliárd dollár).

Az EXXON-vezér 35,9 millió dolláros fizetésével érdekes összehasonlítani az amerikai FOX News vezető műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak a 35 millió dolláros éves fizetését. Vajon ő is a háború miatt keres-e ennyit? Nem. Ő azért, mert hülyére hazudta magát Donald Trump választási csalást vizionáló kampányának támogatásában, amiért a FOX News most 787 millió dolláros kártérítést kénytelen fizetni.

Mellesleg nem keveset keresett a magyar kormányfővel, a külügyminisztererünkkel és Orbán Viktor politikai tanácsadójával készített interjúival, valamint az Egyesült Államokban a magyar kormányt népszerűsítő riportjaival sem. Most is éppen Orbán Viktor fényezésével foglalkozik, nyilván szintén nem kis pénzért.

Diego Simeona, az Atletiko Madrid spanyol labdarúgó csapata menedzserének a fizetése jelenleg évi 40 millió dollár. Cristiano Ronaldo éves keresete valahol 200 millió dollár körül mozog. A háborútól függetlenül.

Ide kívánkozik: egyik említett milliós fizetés után sem 15 százalékos személyi jövedelemadót fizetnek az urak, mint Magyarországon a képviselők a milliós fizetésük és a minimálbéresek a minimálbérük után, mivel a rothadó és embertelen nyugati, kereszténységüket veszelytő liberális demokráciákban progresszív személyi jövedelemadó működik, ami – ilyen kimagasló jövedelmeknél – 50 százalék, vagy még több is szokott lenni.

Nyilván nem állami támogatásból és nem állami megrendelések elnyerésével keres ennyit egyikük sem, bár hogy igazságosak-e ezek a hatalmas pénzek, az kétséges, de hogy a piac ennyire tartja őket, az biztos.

A személyes jövedelmek és a vállalati nyereségek nagyságát a kapitalizmusban a piaci körülmények határozzák meg. Ezek változóak, mint az időjárás, mindig vannak nagy nyertesek és nagy vesztesek.

Ennek a piacgazdaságnak, leánykori nevén a kapitalizmusnak az eljöveteléért Orbán Viktor magyar kormányfő “utcai harcosként” állítólag sokat tett, hogy aztán még többet tegyen az aránytalan és igazságtalan vagyoni és jövedelmi különbségek magyarországi létrejöttéért is, mégpedig tisztán állami pénzből létrehozva a “magyar nemzeti nagytőkét” faluja gázszerelőjéből és a saját vejéből, más családtagjaiból, barátaiból és vazallusaiból.

Az Egyesült Államokban ugyanez a folyamat nem ilyen rapid módon, nem néhány év alatt és nem túlnyomó részt állami, vagyis közpénzek magánosításával ment végbe, mint ahogyan más iparilag fejlett országban sem.

Visszatérve az EXXON rekordnyereségére: a cég tavaly megduplázta a nyereségét 2021-hez képest. Egy évvel korábban, 2021-ben pedig majdnem megtriplázta az előző évhez képest, de úgy, hogy 2020-ban a cég, történelmében először, veszteséges volt. Vagyis egyszer – a pandémia idején – lent, aztán – az orosz olajra kivetett embargó idején – fent.

Az elmúlt három év eredményeit a legtisztábban a vállalat EBITDA mutatója, vagyis a nyereségének nagysága mutatja meg adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás nélkül. Ez az alábbiak szerint alakult:

Exxon 2022 EBITDA – 102.591 milliárd dollár, a 94.35% nyereségemelkedés 2021-hez képest.

Exxon 2021 éves EBITDA – 52.788B milliárd dollár 188.71% nyereségemelkedés 2020-hoz képest.

Exxon 2020 éves EBITDA – 18.284 milliárd dollár, a 54.16% nyereségcsökkenés 2019-hez képest.

Az egy részvényre eső osztalék alakulása: 2020-ban 4,2 dollár/részvény; 2021-ben 5,39 dollár/részvény; 2022-ben 12,8 dollár/részvény. Akkor most miért szűkmarkúskodnának a részvényesek a menedzsment díjazásával? Nem is teszik.

Úgy látszik azonban, hogy a háborúnak nem csak külföldön, főleg az Egyesült Államokban vannak nyertesei. Szépen emelkedtek idén a magyar politikusok bérei is.

  • Orbán Viktor a miniszterelnöki fizetése mellé megkapja a parlamenti képviselők alapilletményét is, ami azt jelenti, hogy bruttó 4 870 680 forintról 5 725 484 forintra emelkedett.
  • Kövér László házelnöki fizetése márciustól a tavalyi bruttó 3 554 280 forintról 4 178 056 forintra nőtt.
  • Novák Katalin köztársasági elnök fizetése bruttó 3 554 280 forintról 4 178 056 forintra nőtt.

De ők legalább megérdemlik. Sőt ennél többet is érdemelnének. Fegyintézetben. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s