Az USA nyilvánosan is felvette a kesztyűt. A héten a magyar vezetés tudtára adta: nem tetszik neki az Egyesült Államok ellen indított magyar hadüzenet nélküli háború. Washington hallja a vezető magyar politikusok Amerika-ellenes kirohanásait, figyelemmel kíséri a kormány által ellenőrzött médiában zajló Amerika-ellenes sajtókampányt, és elege lett belőle.

Az amerikai nagykövetség saját honlapján számol be arról, hogy David Pressman nagykövet a héten Washingtonban járt, ahol tájékoztatta a külügyminisztert, a fehér ház vezető tisztségviselőit és a szenátus két képviselőcsoportjának vezetőit Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatának alakulásáról, kiemelve, hogy az orosz-ukrán háború idején a szövetségesek kapcsolatainak szorosabbra fűzésére van szükség, és ezzel összefüggésben beszámolt a Finnország és Svédország NATO-tagságával kapcsolatos magyar lépésekről is.

A diplomáciai nyelven megfogalmazott bejelentést magyarra lefordítva: Washingtonnak tele van az a bizonyos szerve a magyar hőzöngéssel, az USA elleni magyar politikai és sajtókirohanásokkal, Budapest állásfoglalásaival és tetteivel az orosz-ukrán háború és a NATO-bővítés kapcsán. Ezt tovább nem nézik tétlenül, és hozzá kívánnak látni a magyar politikának a szövetségi kötelezettségeinek megfelelő irányba tereléséhez.

A nagykövetség közleményének leginkább vészjósló mondata így hangzik: “Magyarország fontos pillanathoz érkezett a jövőjét illetően.” Ez annyit jelent – bár ezt tudni lehetett -, hogy a budapesti amerikai nagykövetségen nem vakok, süketek és szellemi fogyatékosok dolgoznak, pontos képet alkottak arról, mi zajlik hazánkban.

Felfigyeltek, és most már nem hallgatnak arról, aminek a független magyar sajtóban sokan nem egyszer és nem tegnap óta adnak hangot, nevezetesen hogy Magyarország a nyugati kapcsolatai lazításán, az EU-ban és a NATO-szövetségeseivel fenntartott viszonyának rombolásán dolgozik, hogy kelet felé kacsingat, azt érzékelteti, hogy számára az EU és a NATO helyett előnyösebb lenne a szoros együttműködés Moszkvával és Pekinggel.

Ebből lett elege most már az amerikaiaknak is. A Washington elleni hadüzenet nélküli háború az utolsó fejezete annak a példátlan ámokfutásnak, melynek eredményeként Orbán Viktor ellenségévé tette az egész nyugati világot, minden vezető nagyhatalmat, a szomszédait, köztük Ukrajnát, szétverte a Visegrádi Négyeket és porrá zúzta a történelmi hagyományai miatt öröknek gondolt magyar-lengyel szövetséget is.

Orbán és utazó lakája, Szijjártó Péter itt nem álltak meg, szinte minden nyugati politikai vezetőt személyében is megsértő kijelentések tucatjaival szórakoztatták a magyar közvélemény erre nyitott és erre tapsikoló részét.

A maguk megfogalmazásában „stratégiai szövetségesi” kapcsolatokat építettek ki Moszkvával és Pekinggel. E kapcsolatokat erősítendő – ahol lehetett – a két keleti diktatúra érdekében léptek fel a nemzetközi porondon, az EU-ban és a NATO-ban is.

Csak egyetérteni lehet azzal az amerikai értékeléssel, amely szerint “Magyarország fontos pillanathoz érkezett a jövőjét illetően”. Ezt nem kell fenyegetésnek tekinteni. Ez egyelőre figyelmeztetés, egyszerre szól a magyar kormányköröknek és a magyar ellenzéknek.

Magyarország hajója ugyanis amennyiben letér a nyugati szövetséghez tartozás megkövetelte hajózási útvonalról, és ellenséges kikötők felé veszi az irányt, könnyen zátonyra futhat, vagy „baráti tűzbe” kerülhet.

Ez a magyar nép számára azt jelenti, hogy ha az Orbán-rezsim nem hagy fel az elmúlt évtizedben kibontakozott politikai iránnyal, akkor a saját jövőjét veszélyezteti a nyugati világ tagjaként. Ez azt jelenti, hogy keleti orientációnk, diktatórikus, illiberális, a nyugati demokráciákkal nem kompatibilis rendszerünk és a nyugati szövetségi rendszerek ellen folytatott politikánk a jövőben, mint EU- és mint NATO-tagok, nem folytatható.

Magyarul: Washington nem fogadja el „az egyik félnek sem drukkolunk az orosz-ukrán háborúban” mantrát, a „nem tömbösödünk, a magyar érdekeknek megfelelően kapcsolatot tartunk mindenkivel” (értsd: a szövetségeseinkkel ugyanúgy, mint azok ellenségeivel üzletelünk a saját előnyünkre).

Az amerikai kormány nem fogadja el, hogy a Magyar kormány a NATO tagjaként nem tesz maradéktalanul eleget vállalt szövetségesi kötelezettségeinek, sőt a NATO és Ukrajna közeledésének megakadályozásával, Svédország és Finnország felvételének megnehezítésével, valamint azzal, hogy területén nem engedi át az Ukrajnának szánt fegyvereket, maga sem szállít fegyvert a szomszéd országnak, kifejezetten a NATO érdekei ellen lép fel.

A most nyilvánosságra került amerikai álláspont nyomán könyörögve kérem, hogy a magát demokratikus ellenzéknek nevező erők hagyjanak fel az árnyékbokszolással a parlamentnek nevezett magyar országgyűlésben, és álljanak már bele a tényleges politikai harcba, aminek nem a pedagógusok bére, a gáz- és a villanyszámla, az orvosok kötelező kamaratagsága, a csirkefarhát rögzített vagy szabad ára, hanem az ország EU- és NATO-tagsága, hazánk függetlensége, demokratikus vagy diktatórikus berendezkedése, vagyis tényleg az ország jövője a tétje.

Már rég kellett volna, de lehet, hogy még nem késő.

A magukat konzervatívnak vagy polgárinak pozicionáló polgártársaink figyelmébe ajánlom, hogy a kiállást Orbán Viktor mellett (mert azt hitték, hogy Orbán jobboldali) gondolják újra, amíg még választási lehetőségük van, és ne a baloldal, ne a liberálisok, ne a genderhívők oldalára álljanak át, hanem, megmaradva jobboldalinak, álljanak az egyetlen magyar alapérdek, nemzeti érdekünk mellé, ami nem más, mint a jelenlegi rendszer azonnali és könyörtelen megbuktatása, Orbán Viktor megfosztása a hatalomtól, mégpedig – ha békésen nem megy, mert nem fog menni – minden rendelkezésre álló eszközzel. x

Zsebesi Zsolt

Magyar hadüzenet nélküli háború az USA ellen” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A legteljesebben egyetértek Önnel, én már el sem olvasom azokat a “bölcseleteket”, amik ezért vagy azért kárhoztatják ezt a hazug, korrrupt stb bandát, amit tévesen kormánynak neveznek. Kiráz a hideg, amikor olyan kérdések formájában jammerolnak, hogy hogy lehet, hogy ezt meg merik csinálni stb. Én is irok a fb-on, de oly módon, hogy a barátaim mindig megkérdik, nem félek-e. Nem, mert amit én átéltem, azokután nincs mit félnem, és egyébként se. De nagyon ki vagyok bukva azok iránt, akik – szerintem – tenni is tudnának. Valójában egy-két ember van, akiket nagyra is becsülök, mert felvállalják a küzdelmet ezzel a tömény szemétséggel. Én sajnos már alkalmatlan vagyok 89 évesen, hogy tevékeny legyek, de hol a fenébe vannak azok a fiatal, középkorú hölgyek és urak, akiknek még képességük lehetne? Az ellenzék még azt sem csinálta meg, lehet, de nem látszódik, hogy beépüljön és belülről bomlasszon. Bezzeg orbánék elég sikeresen megtették, legalábbis sok mindenből erre lehet következtetni. Sajnos a magamfajta sok mindent átélt öregek egyre pesszimistábbak a jövőt illetően. Már nekem sincs elég fantáziám, pedig ilyenért nem jártam a szomszédba, hogy mi lesz itt. Egy biztos, eu-s money nem lesz.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s