Az index a kínai-amerikai hatalmi versengés kapcsán a kínai gazdasági eredményeket favorizálja, és részben joggal, hiszen Kína 14 billió dolláros GDP-je a második legnagyobb az Egyesült Államok mintegy 21 billiós GDP-je után.

A Fidesz álcázott szócsöve azonban nem erre, hanem arra hivatkozik, hogy „míg 1960-BAN AZ EGY FŐRE JUTÓ KÍNAI GDP 90 DOLLÁR, ADDIGRA 2000-BEN MÁR 959 DOLLÁR VOLT. Azt nem írja, hogy 2019-ben viszont ugyanez “immár” 10 287 dollárt tett ki. Azt sem, hogy a vetélytárs Egyesült Államok ugyanezen mutatója 2019-ben 65 000 dollár volt, megismétlem: hatvanötezer dollár.

Kína a 2019-es egy főre jutó 10 ezer dollár körüli GDP-jével a világ ranglista előkelő 69. helyére küzdötte fel magát. Pont 15 hellyel áll Magyarország (54.) mögött, amelynek az egy főre eső GDP-je meghaladja a 16 400 dollárt. A listán az USA a maga 65 ezer dolláros egy főre eső GDP-jével a 7. helyen áll. Nincs olyan európai ország Bulgária és Törökország kivételével, amelynek alacsonyabb lenne az egy főre jutó GDP-je a kínainál.

Tehát szép és igazán példa nélküli, amit Kína az elmúlt 3-4 évtizedben elért, de a lakossága számához viszonyított teljesítményét véve alapul még mindig van mit ledolgoznia a fejlett világgal szemben. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s