Magyarország a jövő hónaptól nagy tételben fog békét exportálni Ukrajnába. A humanitárius segítség folytatása mellett, kitartva a korábbi álláspontjánál, Orbán Viktor fegyverek küldése helyett szánta rá magát erre a békés lépésre.

Mielőtt erre sor került volna, bepanaszolta az ukránokat az illetékes nemzetközi fórumokon, ahol a Magyarországra beadott panaszokat szokták kivizsgálni, hogy az ukránok rosszul bánnak a kisebbségeikkel, mindenekelőtt az ott élő magyarokkal, akik pedig mindent elkövetnek azért, hogy kivívják az ukrán többség tiszteletét és megbecsülését azzal is, hogy tömegesen és önkéntesen jelentkeznek az ukrán hadseregbe, hogy kivegyék részüket a hazájuk védelméből az – Orbán Viktor szerint is – agresszor oroszokkal szemben.

A pártatlanság jegyében természetesen az oroszok is kapnak békeszállítmányokat. Nekik a megszállt ukrán területekre küldjük azokat, amivel arra figyelmeztetjük őket, hogy – bár nagyon szépen bánnak az Oroszországban élő kisebbségekkel – némi kívánnivalót hagy maga után a viselkedésük az ukrajnai többséggel szemben, amikor kétségbe vonják, hogy legalább egy kisebbségi státusz járna az ukránoknak Ukrajnában, minimum olyan, amilyet a magyar kormány követel az Ukrajnában élő magyar kisebbségnek.

Vagyis – gondolom – azt fogja üzenni Orbán Viktor Putyinnak, hogy szeretné, ha az ukrajnai ukrán többség legalább az ukrajnai magyar kisebbség megkurtított jogaival élhessen, hogy tudniillik legalább ne lőjék őket a nyílt utcán agyon, ne rombolják le a házaikat, ne kényszerítsék őket arra, hogy megtagadják nemzeti hovatartozásukat, és ne kelljen nekik orosznak lenniük, vagy százezerszámra külföldre menekülniük, mert ukránnak érzik magukat.

Az ukránok – nem tudni miért – rossz néven vették, hogy Putyin szerint Ukrajna létrejötte történelmi hiba volt, amit orvosolni kell, és ő ezért mindjárt úgynevezett „rendkívüli katonai operációt” indított, hogy a magukat nem orosznak érző ukránokat átoperálják oroszokká, mert azok is oroszok, csak nem tudnak róla.

Ebből következően Oroszország semmiféle háborút nem folytat Ukrajnában, hiszen ki az, aki a saját népét löveti halomra. Hiszen az ukránok – Putyin szerint – oroszok, csak az amerikaiak rábeszélték őket, hogy mondják azt, hogy ukránok, amiért egy csomó pénzt ígértek nekik dollárban.

Most, hogy nagy erőkkel folyik Ukrajna megtisztítása az ottani orosz náciktól, mert lévén, hogy ukrán nép nincs is, csak orosz van, az ukrajnai nácik csak oroszok lehetnek. Az ő móresre tanításuk viszont nagyon kemény feladat, mert – és ez Putyin is tudja – az orosz nácik, akik Ukrajnában az ukránok helyén élnek, pont olyan komolyan harcolnak, ha megtámadják őket, mint azok az oroszok, akik Oroszországban lakoznak.

Tehát végeredményben itt egy orosz polgárháború folyik, oroszok ölnek ukrán egyenruhába bújtatott oroszokat, ahogyan ez korábban csak Kelet-Ukrajnában volt megfigyelhető, ahol ugyancsak kelet-ukrajnai ukránok harcoltak nyugat-ukrajnai ukránokkal, vagyis egészen pontosan kelet-ukrajnai oroszok nyugat-ukrajnai oroszokkal. Igaz, a kelet-ukrajnai oroszok között akadt bőven távol-keleti orosz is, akik Ukrajna, pontosabban az ukrajnai Oroszország belügyeibe beavatkozni próbáló nyugatiakkal szemben magukat hol ukránnak, hol orosznak álcázták.

A helyzet elég zavaros ott keleten. Nem tudni, hogy ki álcázta magát ukrajnai orosznak vagy oroszországi ukránnak. Végül mindegy is, ez orosz belügy. Csak Putyinra tartozik. Aki – amikor megkérdezték, hogy akkor most hol vannak Oroszország határai – azt találta mondani, hogy ott, ahol csak akarja.

Némi fejfájást csak az okoz a magyar kormánynak, hogy akkor most milyen jogokat, milyen pozitív diszkriminációt követeljen az Ukrajnai oroszok között élő magyar kisebbségnek. Ha ugyanis azokat a jogokat kapják meg a magyar testvéreink az oroszoktól, amiket a magukat ukránoknak valló többség kap mostanában orosz létére, az nem annak tűnik, amire a magyar kormányban gondolhattak, és amire az ukrajnai magyarok vágynak.

Tegyük hozzá, Orbán nincs könnyű helyzetben. Mivel pragmatikus politikus, jóban akar lenni az oroszokkal, és ez így helyes is. A kérdés csak az, hogy melyik oroszokkal, mert most hirtelen divatja lett orosznak lenni. Eddig rosszban voltunk Ukrajnával, de hogy kiderült, hogy azok ott szintén oroszok, talán át kellene ezt a dolgot gondolni. Nem biztos, hogy helyes volt, hogy eddig az oroszokat képviseltük Brüsszelben az ukránokkal szemben, akiket a hülye brüsszeli korrupt bürokraták támogattak.

Most, hogy Putyin bejelentette, hogy Ukrajna lakosai is oroszok, még ha az amerikaiak meg is tévesztették őket, talán nem is kellene olyan barátságtalannak lenni az ukrán elnökkel szemben, aki – ezek szerint – orosz. Mint ahogyan elődje nyíltan az is volt, egészen addig, amíg az amerikaiak szervezte ukrán felkelés el nem söpörte, és nem ültetett a helyébe egy másik ukrajnai oroszt.

Remélem tudtak követni. Aki nem, bátran kövesse Orbán Viktor eszmefuttatásait. Az se lesz könnyebb. Most attól, hogy Orbán Viktortól megtudtuk, nála van a bölcsek köve, mi nem lettünk okosabbak. Hülyébben érezzük magunkat arra gondolva, hogy ha egy ilyen demokratikusan megválasztott zseni vezet egy ilyen kis országot, akkor az a sok hülye kormányfő nyugaton hogyan kerülhetett hatalomra. Vagy mindenki tényleg megbolondult odaát? Esetleg csak mi vagyunk meghibbanva? De mind a 19 magyar megye lakói? Vagy csak az egy híján húsz vármegyében élők? x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s