Csókolom a kiszti handját!

Magyarország vásárolja az idén a legtöbb fegyvert Németországtól. Budapest magasan az abszolút első helyre ugrott a német fegyverek importjában. Az illetékes hatóságok eddig nem kevesebb, mint 1,7 milliárd euró, vagyis mintegy félezer milliárd forint értékű fegyverexportot hagytak jóvá Magyarország számára.

Mindezt akkor, amikor dübörög a német hadi felszerelések külföldi értékesítése. 2019 első felében annyi fegyver eladására adott engedélyt Berlin, mint amennyire tavaly egész évben. Ennek fényében is komoly a magyar megrendelés, amellyel megelőzzük a második legnagyobb vásárlót Egyiptomot, amely 800 millió eurós és Dél-Koreát, amely 278 millió eurós megrendelést adott le fegyvereke Berlinben.

Az év első felében az engedélyezett német fegyverexport elérte az 5,3 milliárd eurót, míg tavaly egész évben csak 4,8 milliárd euró volt ez a szám. Ennek fényében különösen nagy stílűnek látszik Orbán Viktor bevásárlása, ami nyilván sokat javíthat az egyébként mélypontra jutott magyar-német kapcsolatokon. Talán nem véletlen – a fentiek fényében – a türelem, amit Berlin tanúsít az európai értékeket lábbal tipró magyar politikával szemben.

Talán nem is olyan elvetemült feltételezés, hogy Orbán Viktor a kolosszális fegyvermegrendelésével próbálja meg kivásárolni magát a német kritikából, ami – Angela Merkel következetes hallgatását nézve a magyar ügyekben – úgy látszik, nem is bizonyult sikertelennek.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s