A magyar külügyminiszternek az eddigi képmutató, erkölcsileg tarthatatlan, az ország szövetségi hovatartozásával és a magyar nemzeti érdekkel ellentétes lépéseinek indoklását sikerült újabb elképesztő fejezettel bővítenie, amikor az OTP-vel szembeni ukrán magatartástól tette függővé a magyar támogatást az 500 millió eurós Ukrajnába érkezett fegyverszállítások uniós finanszírozásához.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország békét akar, azonnali tűzszünetet, változatlanul ellenzi fegyverek szállítását Ukrajnának, mert az meghosszabbítja a háborút, növeli az áldozatok számát, de …….. és most tessék figyelni: ha Ukrajna leveszi az OTP-t a terrorizmust támogató cégek ukrajnai listájáról, akkor hozzájárul …… mihez is? hát a háború meghosszabbításához, az áldozatok számának növekedéséhez, akkor nem zavarja, hogy a fegyverszállítás nem a békét, hanem a háborút szolgálja.

Érthetetlen az álláspont, amit a külügyminiszter képvisel és így indokol: az orosz-ukrán háború nem a mi háborúnk, sem a kitöréséért, sem semmi vele kapcsolatos dologért a magyar kormány nem érez felelősséget. (Nyilván a szövetségesi hűségért sem.) Felelősséget egyedül azért érez, hogy Orbán Viktor jóbarátja, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor bankjának érdekeit megvédje. (Bár Csányi ezt nem kérte, és szüksége sincs rá.)

Na mármost: a magyar kormány a félmilliárd euró megvétózásával egyébként még csak nem is Ukrajnát bünteti, nem Kijevet zsarolja, hiszen olyan fegyverek finanszírozásáról van szó, amelyeket Ukrajna már megkapott számos uniós tagországtól. Az 500 millió euróból az Ukrajnának szállított fegyverek árát, illetve annak egy részét térítené meg Brüsszel.

Tehát Szijjártóék nem elég, hogy – szemben más uiós tagországgal – nem szállítanak fegyvert Ukrajnának, át sem engednek fegyvert Magyarország területén Ukrajna számára, még ki is babrálnak azokkal, akik ezt megtették, mert megakadályozzák, hogy költségeik legalább egy részét Brüsszeltől visszakapják.

Ez azért is nagyon hasznos és kifejezetten a magyar nemzeti érdekeket szolgálja, mert így egy csapásra több mint egy tucat uniós tagországnak lehet betartani az OTP érdekének védelmére hivatkozva. Újabb ellenségeket szerezve a saját szövetségeseink táborában. Az OTP-re hivatkozás egyébként önmagában is nagy hazugság, mert a magyar bank listára vétele Ukrajnában egy cseppet sem befolyásolja annak oroszországi üzletmenetét.

A magyar külpolitikai lépések indoklására felhozott érvek teljesen értelmetlen zagyvaságok, amelyek nem állják ki a valóság próbáját. Magyarul: hazugságok egytől egyig. A magyar magatartástra az egyetlen racionális magyarázat csak az, hogy Orbán Viktor és kormánya minden lehetséges eszközzel, akár az alapvető magyar nemzeti érdekek feláldozásával is Moszkva szájaíze szerint politizál az EU-ban és a NATO-ban.

Ezt nemcsak én állítom, de így látják Brüsszelben, a világ nagyhatalmainak fővárosaiban, Párizsban, Berlinben és Washingtonban is, és ennek megfelelő bánásmódban részesítik a magyar kormányt, amikor az a saját érdekeiért próbál fellépni. Az uniós pénzekért folyó magyar szélmalomharc kimenetelére is döntő hatással vannak az ilyen és ehhez hasonló magyar eszetlenségek. Mondjon is erről akármit a szerencsétlen Navracsics Tibor. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s