Az osztrák kormány ma bejelentette, hogy megszigorítja a határellenőrzést Magyarország esetében, mert a magyar kormány jogerősen elítélt külföldi embercsempészeket bocsátott szabadon százszámra, és három napot adott nekik Magyarország elhagyására.

A megerősített kontroll elsősorban a Románia és Szerbia érintésével Magyarországról Ausztria irányába közlekedő közúti járművekre fog kiterjedni.

A fogvatartás magas költségeivel indokolt magyar lépéssel kapcsolatban Bécs már korábban felháborodásának adott hangot. Most jelezték, hogy a határvizsgálat szigorításán kívül egyéb lépéseket is terveznek válaszul a példátlan magyar magatartásra.

Az osztrákok a magyar médiára hivatkozva arról számolnak be, hogy a magyar intézkedés mintegy 2600 embercsempészt érinthet, főleg szerbeket, románokat és ukránokat. Ugyancsak a magyar sajtó alapján állítják, eddig mintegy 700 ilyen bűnözőt helyeztek a magyar hatóságok szabadlábra.

Az osztrákok már pénteken felháborodottan reagáltak a magyar bejelentésre, és azonnal megpróbálták felvenni a kapcsolatot a magyar féllel, magyarázatot követelve. Most ennek hiányában további szigorítások és egyéb válaszintézkedések bevezetését helyezik kilátásba. Az intézkedés egyébként Magyarországon is felháborodást váltott ki. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s