Fehérorosz szakértők szerint Alekszandr Lukasenka makkegészséges, csak szimulál. A fehérorosz diktátor így próbál meg levegőhöz juti, kibúvót találni a reá nehezedő egyre nagyobb orosz nyomás alól. Ugyanis Vlagyimir Putyin mindent elkövet azért, hogy Lukasenka országát a lehető legszorosabban Oroszországhoz láncolja, a végén egyesítse azzal.

Orbán Viktor és Alekszandr Lukasenka jó barátok. Mint tudjuk, a magyar diktátor szívesen találkozik és cserél eszmét a hozzá hasonlókkal a világ bármely tájáról. Lukasenka megjátszott betegsége megerősíteni látszik a teóriát, hogy a diktátorok, akik mindig készek bárkitől tanulni, egyre gyakrabban másolják egymás módszereit.

Jelen esetben nagyon úgy tűnik, hogy miközben Lukasenka betegséget szimulál, Orbán Viktor inkább hülyének tetteti magát. Ez is egy sikeres taktika lehet annak érdekében, hogy ne kelljen szembesülnie a valósággal, hogy országát a teljes elszigeteltségbe, társadalmilag, gazdaságilag hanyatló pályára vezette, amerre néz, ég a ház.

Ahogyan Lukasenkát Putyin szorongatja, úgyanúgy van bajban Orbán is, amikor kénytelen a Moszkvából érkező parancsnak, kérésnek vagy talán fenyegetésnek eleget tenni, és a saját és országa érdekeivel szemben politizálni, minden hidat felégetni, ami a nyugathoz köti hazánkat.

Lukasenka taktikája eddig részsikereket ért el, mert Minszk a mai napig nem lépett be az orosz-ukrán háborúba. Szemben Orbán Vikorral, aki EU- és NATO-tagország vezetőjeként immár Kijevtől félti országa szuverenitását, amit az ukrán részről szerinte egyre erősödő Magyarország-ellenes lépésekkel indokol.

Az Ukrajna-ellenes hangulatkeltéssel próbál ürügyet felmutatni az újabb és újabb oroszellenes szankciók megvétózásához, melyekkel viszont igazolni próbálja hűségét Moszkvához. Ráadásul egész Európával szembemenve nem lazítja Magyarország függőségét az orosz olajtól és gáztól.

Hogy a két diktátor közül a fehérorosz téeszelnökből lett belorusz elnök vagy a felcsúti amatőr focistából lett magyar kormányfő lesz-e a sikeresebb országa vezetőjeként, az a jövő zenéje. Azt azért már most meg lehet mondani, hogy talán mégis jobb, ha egy országnak hipochonder, mint ha idióta a vezetője. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s