Pártunk és kormányunk, valamint kedves vezetőnk nem rest nap mint nap azzal etetni az ország lakosságát, hogy az Európa-bajnok magyar infláció oka a háború és az uniós szankciók. Ő az orosz-ukrán háborúra gondol, mi viszont tudjuk, hogy a magyar-EU háború az igazi ok, már azon kívül, amit saját portán tettek hozzá tehetséges vezetőink ahhoz, hogy drágulásban bajnokok lehessünk.

Nézzük meg az áprilisi magyar, a német, az osztrák inflációt! Mindhárom országot ugyanaz az orosz-ukrán háború, ugyanazok az “elhibázott” uniós szankciók érintik kedvezőtlenül. A német infláció áprilisban: 7,2 százalék (március 7,4), élelmiszreknél az árak növekedése 17 százalékos. Az osztrákoknál: az áprilisi infláció 9,8 százalék, ami becsült adat, a végleges majd május 17-én lát napvilágot.

Németországban és Ausztriában tehát az infláció már most egy számjegyű. És mintegy harmada a magyarnak, ami 24 százalék, és az élelmiszerek esetében még mindig riasztó 37,9 százalékos. Németország ráadásul fegyvereket szállít Ukrajnának, egymillió ukrán telepedet le ott, az iskolapadban mintegy 210 ezer ukrán gyerek ül. Ausztria – semleges állami statusza miatt – nem szállít fegyvereket Ukrajnának, de 90 ezer ukrán menekültet fogadott be, szemben a magyarországi 30 ezer ukrán menekülttel.

Az infláció hazánkban nem annyira az orosz-ukrán háború vagy az adott ország abban vállalt szerepe miatt, mint inkább a magyar-EU háború következtében ennyire magas, megfejelve a belső, saját gyártású gazdasági feszültségeinkkel. Az Orbán-kormány, amikor mindent a szankciókra és a háborúra fog, hazudik.

Nem kellett volna Orbánnak annyi “kokit és sallert” kiosztania Brüsszelben, vagy legalábbis hülyeség volt ezzel fényezni magát.

Az összehasonlított három ország közül csak Magyarországon van a háború miatt meghirdetett “háborús helyzet” és rendeleti kormányzás. A 18 százalékos magyar alapkamat is megteszi a hatását, amiből a forint felértékelődése legalább pozitív, ha időleges is, mivel a kamatláb várható csökkentésével a forint újra lejtős pályára fog kerülni. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s