A Fidesz álcázott szócsöve, az index.hu az oroszpárti propaganda újabb szép példájával lépett péntek reggel olvasói elé.

Pénzügyi földrengés: orosz oligarchák győzedelmeskednek az amerikai milliárdosok felett

Ezzel a címmel közöl írást arról, hogy bár még mindig a legtöbb milliárdos az Egyesült Államokban él, de az Oroszország-ellenes szankciók ellenére az orosz oligarchák közül többnek nőtt jelentősen a vagyona az orosz-ukrán háború idején, mint az amerikai társaiknak.

Szó szerint ezt írja: “A háború és a nyugati szankciók ellenére az orosz milliárdosok jobban teljesítettek, mint a világ többi gazdagja, mivel az ország legvagyonosabbjai többnyire visszanyerték az ukrajnai inváziót követően elszenvedett veszteségeket.

Azt most hagyjuk, hogy nem történt semmilyen pénzügyi földrengés, az index.hu pamfletje az ég világon semmilyen orosz győzelmet nem ír le semmilyen amarikaiak felett!

Helyette vegyük górcső alá azt a jól ismert és unalomig ismételgetett Fidesz-propaganda tételt, hogy – állítólag – az Oroszország-ellenes szankciókon, az orosz gáz és az orosz olaj diszkriminálásán az Egyesült Államok keres a legtöbbet, az orosz-ukrán konfliktus kirobbantása amerikai gazdasági érdek lett volna.

Ha és amennyiben a Fidesz-sajtó ezen állítása igaz lenne, akkor hogyan lehetséges, hogy nem látjuk a háborún meggazdagodó amerikai olajmilliárdosokat, helyettük a szankciók ellenére vagy éppen azok mellékhatásaként orosz oligarchák gazdagodnak jobban?

Lehet, nem is pénzügyi földrengésről van itt szó, hanem arról, hogy az orosz hadsereg egy helyben toporog több mint egy éve Ukrajnában? Ezért győzelmi jelentéseket róluk a magyar sajtó sem tud fabrikálni, hát ki kellett valamit találni?

Mégpedig valami nagy durranást az orosz kémbankból történő magyar kiszállás másnapján, ami arról is eltereli a figyelmet? Főleg annak fényében, hogy a kiszállásra 24 órán belül került sor az amerikai nagykövet által bejelentett amarikai szankciók után. És 24 órával azt követően, hogy Szijjártó külügyminiszter bejelentette, semmilyen amerikai nyomásnak nem enged a kormány.

Az index.hu most azt akarja elhitetni a félkegyelműnek gondolt olvasóival, hogy nem történt semmi, de az biztos nem, hogy az amerikaiak kényszerítették a budapesti rezsimet, hogy NATO-tagként szálljon már ki a Budapestre beengedett orosz kémbankból.

Helyette arról van szó, hogy Orbán az este elfogyasztott túl sok kolbász hatására nem tudott aludni, éberen forgolódott az ágyában, és közben rájött, hogy a kémbankban maradni nem üzlet, a bank a csőd szélén áll.

Dehát ez nem lehet a nap híre. Ezt még valaki úgy értelmezné, hogy Orbán meghátrált az amerikai követelések előtt. A nap híre ehelyett az, hogy orosz oligarchák römiben lenyomták az amerikai milliárdosokat, akik ugyan hétszer annyian vannak, mint az oligarchák, de rabló römiben a fasorban sincsenek hozzájuk képest. x

Zsebesi Zsolt

Hozzászólás