Menczer Tamás műsorvezető és államtitkár bejelentette, hogy Magyarország kézbe veszi az európai nagyhatalmak és az USA helyett az EU és a NATO bővítésének kérdését. Elsőnek mindjárt nem járulunk hozzá, hogy Ukrajna az EU és a NATO tagja lehessen, mivel Ukrajnában nem bánnak a magyar kormány által elvárt módon a magyar kisebbséggel.

Mondjon is Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kanada vagy éppen az Egyesült Államok amit akar, mivel nekünk is – papíron – egy szavazatunk van az említett szervezetekben, ahogy nekik is, dönteni pedig egyhangúlag kell, mi bizony keresztbe teszünk nekik. Ez ilyen egyszerű. Menczer Tamás és kenyéradó gazdája, Orbán Viktor szerint.

Orbán Viktor úgy látja, a harmadik világháború esélyei egyre nőnek, ami – akárhogy nézzük – azt jelenti, hogy ha a NATO tagországai háborúba keverednek Oroszországgal és Kínával, vagy csak az egyikkel, vagy csak a másikkal, plusz ezek szövetségeseivel, akkor NATO-tagsága okán a magyar hadseregnek is háborúba kell szállnia a NATO oldalán.

Orbán Viktor nem győz emlékeztetni arra, hogy a NATO egy védelmi szövetség, nem támadhat meg senkit, csak megvédheti a saját tagországait. A NATO ugyancsak unalomig szajkózza, hogy nem akarja megtámadni Oroszországot, és senki mást sem, nem akar senkivel háborúzni.

A hivatalos álláspont szerint az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete, a NATO azért akar egyre erősebb és egyre több országot magába foglaló védelmi szövetséggé válni, hogy mindenkinek elvegye a kedvét és reális lehetőségét, hogy háborút indítson a hozzá tartozó országok bármelyike, így például Magyarország ellen is.

Akkor az egymillió forintos kérdésem Menczer Tamáshoz: mi a bánatos francért tesz meg mindent évek óta a magyar kormány, amelynek a 39 éves műsorvezető úr az államtitkára, azért, hogy a világ legerősebb katonai szövetsége, az immár 31 tagországot tömörítő NATO még véletlenül se legyen egyre erősebb, új tagokkal, valamint a tagországok közös biztonságát szolgáló egységes fellépéssel?

Kit érdekel, hogy – az államtitkár úr büszkén bejelenti – Magyarország máris elérte a NATO által kért katonai kiadások szintjét, amikor a GDP-je két százalékát fordítja a hadseregre, és ezen kiadások húsz százaléka a fejlesztést szolgálja, ami csak kilenc NATO-tagországnál valósul meg, ha közben ott tart be a NATO-nak, ahol csak tud?

Egyébként a magyar hadsereg jelentősége és a magyar GDP nagysága, a hadseregre fordított két százalék körülbelül annyit jelent, mint egy nagyobbacska köpés az Atlanti-óceán vizébe olyan NATO-tagországok GDP-je és katonai kiadásai mellett, mint például az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada, Németország, Olaszország, Törökország, Spanyolország, Belgium és társaik.

Menczer Tamásnak, aki majd három éve tagja a Fideszenek, egy éve képviselő és ugyancsak nem olyan régen államtitkár, aki Magyarország külföldi megjelenéséért felelős, azt javaslom, hogy ha már az országa érdekeit szolgáló felelős és reális véleményt, álláspontot nem képes megfogalmazni, mert nem azért lett Orbán Viktor államtitkára, hogy egyetlen saját gondolata legyen, legalább fogja be időnként a száját, és tekintetét fordítsa el egy pillanatra Orbán Viktorról, nézzen lopva Európa és a világ térképére!

Tudom, nem lesz tőle boldog, de akkor is. Az úgynevezett G7-ek, a világ legerősebb gazdaságával rendelkező országai Kína nélkül: az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Japán, Kanada. Közülük Japán kivételével mind a hat a NATO tagországa. (Japán az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese.)

Az Egyesült Államok egymaga annyit fordít katonai kiadásokra, mint amennyit a világranglistán utána következő kilenc ország együtt, köztük Oroszország és Kína. Kína kivételével nincs a földön egyetlen olyan ország, amely gazdasági teljesítményét nézve összemérhető lenne az USA-val, kivéve az EU tagországok összeadott teljesítményét, de ha a többieket, az egész nyugatot, az Atlanti- és a Csendes-óceán térségével együtt egybevesszük, akkor Kína messze nem versenyképes a nyugattal.

Csak az arányok érzékeltetése végett: az USA GDP-je úgy 21 billió dollár. Oroszország GDP-je 1,7 billió. Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin azt állítja, hogy országa az egész nyugat ellen vív háborút a saját fennmaradásáért. Ha ez igaz, milyen esélyekkel? Jó régóta mindenki tudja, hogy a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz.

Egy konvencionális háborúban Oroszországnak nulla esélye van az egész nyugattal szemben. Egy atomháborúban, amellyel Moszkva folyamatosan riogatja a világot, ugyancsak nem nyerhetnek, még akkor sem, ha a nyugati szövetségesek sem úsznák azt meg szárazon.

Mennyire korlátoltnak, együgyűnek, felelőtlennek kell lennie egy államtitkárnak, de méginkább egy kormányfőnek, aki a jelenlegi nemzetközi helyzetben nem találja országa helyét, aki két- és többpólusú világról beszél, anélkül hogy világosan megmondaná, abban hol van országának a helye. Mert ha azt az egyetemes magyar nemzeti érdekeknek megfelelően meg tudná határozni, akkor minden egyéb lépését ennek rendelhetné alá.

A magyar korányfő és műsorvezető államtitkára egyelőre – a kormányfő hasonlatával élve – döglött lovon ül. Jó lenne, ha mielőbb leszállna róla. Vagy – ha ez nem megy – akkor Magyarország még gondolkodni képes néhány millió lakosa észbe kapna végre, és kiütné őt a nyeregből.

Nem kell ehhez mind a tízmillió magyar közös akarata. Ez nincs meg, és nem is lesz meg soha. Magyarország valós nemzeti érdekeit milliónyi gondolkodni és saját érdekeit felismerni képtelen magyarral szemben is hazafias kötelességünk megvédeni.

Magyarországon ezeréves történelme során legfeljebb napokra jött létre széles körű egység bármely nemzeti ügy mellett. Hazánkat évszázadokon át sodorta maga előtt a történelem. Amikor szerencsénk volt, jó irányba. Rosszra általában akkor fordultak a dolgok, amikor saját kézbe vettük sorsunk irányítását. Egyelőre ezt látjuk most is. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s