Az már napi gyakorlat, mondhatnánk hungarikum, hogy pártunk és kormányunk mint a bölcsek kövének őrzője folyamatosan oktatja az oktalan nyugatot. Erkölcsre, hadviselésre vagy béketeremtésre, gazdasági ismeretekre, gyereknevelésre, genderre, de már kereszténységre is.

Egyelőre pártunk és kormányunk minden erőfeszítése pusztába kiáltott szó marad, mert a nyugat, főleg az EU és az USA, de más Magyarországot nem tisztelő rövidítések is, megmaradtak háborúpártinak, és nem értik, hogy a legjobb védekezés a háború ellen a béke, másképpen a harc helyett a tűzszünet, a béketárgyalás, legyen is annak bármi a célja és az eredménye.

Valamikor az úgy volt, hogy a kultúra, a műszaki technikai tudás, a gazdasághoz értés, a tudomány, benne a hadtudomány is nyugatról kelet felé áramlott, de most – legalábbis itt a Kárpát-medencében – megfordult a széljárás, és immár Magyarország oktatja Németországot, Franciaországot, az Egyesült Államokat, de ne aprózzuk el, az egész nyugatot.

Az ország első számú gondolkodója, Orbán Viktor szinte minden területen képes kioktatni bárkit, bármiből, bármikor, amennyiben nincs más fontosabbal elfoglalva, mondjuk nem kolbászt vásárol húsvétra, vagy nem valamilyen érdekfeszítő focimeccsen ül a világ bármely távoli sarkában, ahová a magyar nemzeti nagytőke repteti őt tiszta barátságból, így ebből is kioktatva a bunkó nyugatiakat.

Most azonban kiderült az is – Böjte Csaba ferences rendi szerzetes szájából –, hogy Magyarország a lankadó nyugati kereszténység segedelmére készül sietni, és több autóbusznyi fiatal hittérítőt szállít Németországba, hogy az ottani keresztényeket megerősítse a hitükben, énekléssel és beszélgetésekkel, mert azok nagyon szomjúznak már a magyarok nyilai után bölcs szavaikra.

Bölcsességért pedig Böjte Csaba nem megy a szomszédba, hiszen onnan jött, Erdélyből, ahol villanyszerelő szakmát szerzett, tehát ért a feszültségek kezeléséhez, majd bányászként dolgozott, ahol – nem csodálom, román bányában – elhatározta, hogy inkább istennek, mint a bányavállalatnak fog dolgozni, és az egyház szolgálatába állt.

Most Magyarországon Orbán Viktort szolgálja elsősorban, mert nemcsak a szent tanokat hirdeti az általa felkarolt árva gyerekek között, hanem a magyar kormány egyéni keresztény felfogását is beléjük plántálja, erkölcsös és hívő polgárokat nevelve az egyház és Orbán Viktor dicsőségére.

Villanyszerelőből és bányászból felemelkedett lelkipásztorként nyilván a béke mellett teszi le a garast, bár a főnöke, Orbán Viktor inkább a folyamatos harc embere, legalábbis Brüsszelben, legalábbis verbálisan, és – sajnálatos módon – folyamatos vereséget szenedve, ami ugyancsak hungarikum, vagyis igazi magyaros hagyomány, pont mint a kolbász vagy a foci.

A háború okát nem annyira szerzetesként, mint inkább bányászként értelmezi, amikor azt nyilatkozza a Mandiner nevű sajtóterméknek, hogy ha megkérdeznék az embereket, akkor azok többsége a háború helyett a békére szavazna, de – bányászként és tekintetét Orbán Viktoron tartva – úgy véli, hogy Ukrajnát nem Oroszország támadta meg, hanem a fegyvergyárak, mert azoknak nagyobb az érdekérvényesítési képességük.

Nem mondja, milyen fegyvergyárak robbantották ki az orosz-ukrán háborút, de – első nekifutásra – az ember azt gondolhatná, hogy az orosz fegyvergyárakról van szó, már csak azért is, mert az oroszok kezdték el a háborút, ők vonultak be Ukrajnába, és ők maguk állítják magukról, hogy több fegyvert tudnak gyártani, és persze jobbakat is, mint az egész nyugat, az Egyesült Államokkal együtt.

Böjte Csaba aztán egy igazi szerzetes fejével kezd gondolkodni, és azt mondja a Mandinernek, hogy “a háború mindent elpusztít, a béke viszont mindent megold”. Ez – a formális logika szerint – azt jelenti, hogy ha béke lesz, akkor megoldódik Ukrajna területi sérthetetlensége, visszakapja a Krímet, ahogyan az oroszok problémája is megoldódik, és elfoglalhatják Ukrajnát, megtarthatják az ukránoktól elcsatolt Krím-félszigetet.

Hogy erre valaki rájöjjön éppen húsvétkor, ahhoz – a villanyszerelést és a bányászatot nem lebecsülve – tényleg ferences rendi szerzetesnek kell lennie. Ilyen bölcs mondást a háború kapcsán még a pápától sem hallottunk, pedig ő is békét prédikál, mégpedig még betegen is, akár kerekesszékben ülve. Ugyanez Böjte Csabának makkegészségesen is sikerült.

Ahol azonban – legalábbis szerintem – elvesztette Böjte Csaba szerzetes (volt villanyszerelő és bányász) a fonalat, az az, hogy szerinte: „ha egymásnak feszülünk, az lesz, ami Ukrajnában van, kő kövön nem marad”. Az egymásnak feszülünk alatt a ferences rendiek Jézus tanait követve az Egyesült Államokat, a NATO-t, az EU-t értik szembefeszülni Oroszországgal.

Ezzel tehát azt akarja Böjte Orbán után szabadon mondani, hogy ha nem lesz béke Ukrajnában, vagyis a tűzszünet, a béketárgyalások kierőszakolása helyett fegyvereket szállítunk nekik, hogy megvédhessék magukat az oroszokkal szemben, akkor kő kövön nem marad nálunk sem. Vagyis a nyugati országokban, köztük Magyarországon sem.

A zavar Böjténél ezzel teljessé vált. Mint keresztény szerzetes nem a nyugat katolikusaihoz kellene fordulnia a békét hirdetve, és őket megerősíteni a hitükben, hanem sokkal inkább Vlagyimir Mihajlovics Gungyajevet (művészneve: Kurill patriárka) kellene felkeresnie küldöttségével, aki Szmolenszk és Kalinyingrád metropolitája, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája, és Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni háborújának első számú támogatója, még véletlenül sem a béke híve.

Mint keresztény a kereszténnyel Böjte Csaba nyilván könnyen szót értene a pátriárkával, hiszen egy istent szolgálnak mind a ketten, ráadásul ahogy Böjte Orbánt, úgy Kurill patriárka Putyint imádja mindjárt a Teremtő után. Ha vele sem sikerül megértetni, hogy ne a háború elkerülhetetlenségét hirdető Putyint, hanem Orbán Viktort támogassa, aki csak és kizárólag az azonnali fegyverszünetben és a béketárgyalásokban hisz, akkor kit.

Főleg azok után, hogy éppen Orbán Viktor vétója volt, ami megmentette a pátriárkát attól, hogy háborúpárti megnyilvánulásai miatt a nyugati szankciós listára kerüljön. Nem Putyin húzta ki őt a slamasztikából, hanem Böjte Orbánja. A keresztények aztán igazán tudják, hogy mit jelent a hála. Főleg a hála elfogadásában profik.

Nem véletlen, hogy a hálapénzt elfogadó orvos börtönbe kerülhet, miközben a tálcára tett adómentes templomi hálapénzekért a pap haja szála sem görbül. Pedig az orvos életet ment, a pap meg csak életet ígér, azt is a túlvilágon, csak a halál után.

Lehet, hogy azért nem akarnak békét az ukránok, mert bár hisznek istenben, a háborútól sújtott emberekre jellemző módon mindenki másnál jobban vágynak a békére, de nem hisznek abban, hogy béke csak egy van, és az mindenhol egyforma. Békében szeretnének élni, de a saját békéjükben és Ukrajnában, nem a békés Oroszországban. Az vesse rájuk ezért az első követ, aki jó keresztényként béketeremtés céljából nem a nyugatra, hanem Moszkvába utazik. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s