2015-ben 21 évesen menekült Németországba a szíriai polgárháborúból a most 29 éves szír származású fiatalember, Ryyan Alshebl, akit tegnap a németországi Baden-Württemberg tartomány 2500 lakosú Ostelsheim nevű községében polgármesternek választottak.

Alshebl 68 százalékos választói részvétel mellett a szavatatok 55 százalékát kapta, azaz abszolút többséggel lett a falucska első embere, mégpedig úgy, hogy nem is ott, hanem a szomszéd faluban lakik, ahol annak közigazgatási központjában dolgozik.

Független jelöltként indult, tehát egyetlen párt sem támogatta, igaz, magánemberként a német Zöldek pártjának a tagja. Választási sikerén felbuzdulva azt tervezi, hogy a szomszéd faluból átköltözik polgármestersége színhelyére, Ostelsheimbe.

Megválasztása utáni első nyilatkozatában kijelentette: “Ostelsheim ma toleranciából és a világra való nyitottságból egész Németországnak mutatott példát.” A katonai behívó, vagyis a háború elől Szíriából elmenekült fiatalember Németországban tanult meg németül, ott végezte közigazgatási tanulmányait, és az Ostelsheim közelében fekvő Althengstettben kapott állást.

Egy másik szíriai, Abu Ali, akire nem voksolt senki, mégis a wuppetali arabok polgármesterének nevezi magát, ugyancsak 2015-ben érkezett szíriai menekültként Németországba, ahol most éppen a bíróság előtt kell felelnie külföldi terrorszervezeti tagságáért, mivel az al-Kaida nevű terrorszervezet, majd az Iszlám Állam egyik szíriai csoportjának a vezetője volt.

A Németországban elkövetett bűncselekményeiért is súlyos ítélet vár rá. A vád: pénzmosás, kábítószerkereskedelem, védelmi pénz szedése, rablás, emberrablás, kínzás. A németországi arab alvilágba beilleszkedve Abu Ali megpróbált egy, a német jogrendszerrel párhuzamosan működő alvilági rendet kiépíteni, amelyben a saría törvényei és a legkegyetlenebb bűnözői “igazságszolgáltatás” volt érvényben.

Két életpálya. Két szíriai menekült története. Németországban is nehéz sokaknak megérteni, hogy a düsseldorfi bíróságon nem egy “szír menekült” ül a vádlottak padján, hanem egy szír származású nehézbűnöző, aki visszaélt Németország segítőkészségével.

Ostelsheim most megválasztott polgármestere viszont szír menekültként nem visszaélt, hanem élt a számára biztosított lehetőséggel, és beilleszkedett új hazája társadalmába, ahol már megkapta a német állampolgárságot, és ahol láthatóan sikerült hasznos polgárává válnia az őt befogadó országnak. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s