Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója rangjánál fogva okos ember kell legyen. Nem könnyű Orbán Viktor mellett okosnak lenni, de azért ennyire hülyének sem kellene. Ha mégis, akkor … hát, hát akkor az van, amit magatok körül láttok.

Azt mondja az index.hu fideszes szócsőnek adott interjújában a politikai igazgató úr, hogy azt mondja:

Elég sötéten látom Európa helyzetét. Az eddigi ipari forradalmak mindig ott zajlottak, ahol az azokhoz szükséges energia is rendelkezésre állt. Az első ipari forradalom központja Európa volt, és a szén mint energiahordozó vált katalizátorrá.

Ez a kiindulópont nem változott, ezért riasztó adat, hogy Európa a leginkább energiaimportra szoruló kontinens. Éppen ezért megvan a veszélye, hogy a most zajló és az ezt következő ipari forradalmak el fogják kerülni a magas költségen energiát importáló Európát, és ez deindusztrializációhoz vezet.” (Helyesen: dezindusztrializáció – a szerk.)

(Orbán Balázs szerint nyilván jobb lenne, ha Európa tele volna bólogató olajkutakkal, és ipari termékek helyett olajat adnánk el Oroszországnak, Kuvaitnak, Szaúd-Arábiába, Venezuelába az ottani ipar remekeiért cserébe.)

Vannak, akik azt a bizonyos sötétséget Orbán Balázs fejében látják. Ha igaza volna az igazgató úrnak, akkor az ipari forradalomnak, a másodiknak vagy a harmadiknak Oroszországban kellett volna végbemennie, vagy Szaúd-Arábiában, Kuvaitban, Venezuelában, Katarban és a hozzájuk hasonló olajban vagy/és gázban gazdag országokban, és nem Japánban, Dél-Koreában, Európában, de még Kínában sem, amely ezekből az energiahordozókból évtizedek óta ugyancsak hatalmas importra szorul.

Én még úgy tanultam gazdaságtanból, hogy a helyzet az energiahordozókkal és a nyersanyagokkal úgy áll, hogy akik azt exportálják, a töredékét keresik annak, mint azok, akik azt megvásárolják, és feldolgozott, magas hozzáadott értékkel gazdgagított késztermékként visszaszállítják a nyersanyag és az enrgiahordozó forrásához.

Anglia már nagyon korán importra szorult minden alapanyagból (erre szolgáltak a gyarmatai, valamikori amerikai gyarmata, a mai Egyesült Államok is), hogy az onnan hozott nyersanyagból készterméket gyártsanak, és azt visszaszállítsák a gyarmatokra, extra profitot érve el.

Ennyit az elméletről. Ha Orbán Balázs, aki jogi végzettségű, tehát nem közgazdász, de olvasni nyilván tud, egy pillantást vet a világ leggazdagabb országaira, a GDP alapján, ami egyébként nem teljesen fedi az ipari fejlettség valós szintjét, a GDP ragsor első 7 országában nem talál sok nyersanyagban gazdag országot, hétből csak kettőt, az Egyesült Államokat és Kanadát.

Csak emlékeztetném Balázst, ha elfelejtette volna, a hét iparilag legfejlettebb és legnagyobb teljesítményt nyújtó országok, az úgynevezett G-7-ek: Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország. (Na ezekkel mindjár rosszban is vagyunk.) Az élvonalhoz tartozik, de nem tagja a heteknek még Kína, amely szintén nagy nyersanyag- és energiaimportra szorul.

Jó lenne az alapismeretek tudatában nyilatkozni jogászként is, vagy, amennyiben tisztában vagyunk a tényekkel, ne handabandázzunk össze-vissza ipari forradalmakról, energiáról meg egyebekről marhaságokat, mert hátha elhiszi valaki, és hülyén hal meg ebben a tejjel-mézzel folyó Kánaánban. x

Zsebesi Zsolt

Európa helyzete vagy Orbán Balázs a sötétebb?” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nem ez a pasas az egyetlen, aki quasi diplomásként/ami csak azt jelenti, hogy nem lehet szervileg hülye, mert valahogy csak levizsgázott/ címeres ökörségeket mond. Próbáltam rájönni, , hogyan képes magát egy embernek kinéző lény ennyire lealjasítani magát, hogy valakinek az utasítására vállalja ezt a szerepet, mert egyszerűen nem akarom elhinni, hogy maga is nem tudja, hogy ez nem más, mint fosni a hazugságokat. /bocsánat a ronda szóért, de erre nem tudok finomabbat. /

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s