A Fidesz szolgálatába állított index.hu nemzeti “szakértőket” kérdezett meg a világgazdasági és politikai átrendeződésről, amit az orosz-ukrán háború indított el. A világ a NER-t szolgáló “szakértők” szemével:

Elsőként Regős Gábor, a Makronóm Intézet patrióta érzelmű szakértője mondta el a véleményét. A szép hagyományokkal rendelkező, mert 2020-ban létrejött intézmény célja, saját megfogalmazása szerint, hogy a patrióta szemléletű kutatóknak és kutatásoknak otthont, megjelenési felületet biztosítson.

Ez most az ugyancsak patrióta húrokat pengető index.hu segedelmével sikerült is, így megtudhatjuk, hogy patriótáink szerint, idézem: “Az emelkedő energiaárakból az Egyesült Államok szép hasznot húzott, hiszen energiahordozókat exportál, míg Európa importál. Az Egyesült Államok a háború és a szankciók (az oroszellenes szankciók – a szerk.) nyomán szerzett piacot, amit magasabb áron tud értékesíteni – ezt pedig Európa fizeti meg.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének vezetője, Kutas Gábor patrióta szerint “van igazság a leegyszerűsített mondásban, hogy az európai versenyképesség az olcsó orosz energiára és a fejlett német technológiára épült. Figyelmeztetett, hogy Amerika már dolgozik az európai-kínai gazdasági kapcsolatok lerombolásán is.”

Hogy ebben a – patrióták szerint – mint a drót, olyan egyszerű világban mi a bánatos franccal múlattatja az időt a magyar kormányfő nagy barátja, Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, hogy milyen szerepe van a jelenlegi helyzet kialakulásában annak, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, arról a patrióták semmit nem mondanak.

Szerintük ami Ukrajnában zajlik, az nem egy a nemzetközi jogot lábbal tipró, egy ENSZ tagország szuverenitását ért agresszió, hanem az Egyesült Államok akar több olajat és gázt eladni Európának. Hát ilyen egyszerű ez. A sztyeppén békésen szántogató orosz traktorok csak viszonozták az ukrán tüzet.

Patrióta szakértőinktől eltérő megvilágításban látja az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon a helyzetet. Javaslatára az amerikai kormány a következő költségvetési évre, tehát 2024-re az ideinél 26 milliárddal nagyobb, 842 milliard dolláros katonai büdzsé jóváhagyását javasolja az amerikai szenátusnak.

Az amerikai vezérkari főnök, Mark Milley legutóbbi képviselői meghallgatásán a jövő évi védelmi büdzsé kérdésében néhány nappal ezelőtt a következőket mondta:

Nem elkerülhetetlen és nem küszöbön álló egy összecsapás Oroszországgal és Kínával. Annak érdekében, hogy a jövőben elkerülhető legyen egy ilyen konfliktus, az amerikai hadseregnek továbbra is a legerősebbnek kell lennie a világon” – mondta Miley.

Az Egyesült Államok nem számít kínai támadásra Tajvan ellen, de hosszú távon továbbra is Kína jelenti a legnagyobb kihívást az Egyesült Államok számára. Az ázsiai ország dominanciára törekszik a Csendes-óceán nyugati részén és Ázsiában a következő tíz évben.

Milley szerint Kína 2049-re meg akarja előzni az Egyesült Államokat katonai képességekben. 2049 szimbolikus év a Kínai Kommunista Párt számára, mivel ez a Kínai Népköztársaság megalakulásának 100. évfordulója.

Milley figyelmeztetett, hogy „Kína lépései a konfrontáció és esetleges konfliktusok felé haladnak szomszédaival és esetleg az Egyesült Államokkal. Oroszország “akut fenyegetést” jelent, és továbbra is “nagyon veszélyes” – mondta az amerikai vezérkari főnök -, mert mind Kínának, mind Oroszországnak megvannak az eszközei az Egyesült Államok érdekeinek és az amerikai életmódnak a veszélyeztetésére.”

Jó volna, ha a fentieket patrióta szakembereink is alaposan végiggondolnák, nemkülönben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem illetékesei is elgondolkodnának a hallottakon. Az sem ártana, ha egy pillantást vetnének az alábbi grafikonra. Csak a patrióta tisztánlátás érdekében.

A nyelvvizsgával nem rendelkező magyar egyetemi diplomásoknak segítségül: a legmagasabb katonai kiadások a világban 2021-ben, milliárd dollárban. Az országok nevei hasonlítanak a magyarra, vagy közismertek. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s