Orbán Viktor magyar kormányfő mint egykori utcai szabadságharcos bokros teendői közepette is talált időt arra, hogy meleg szavakkal emlékezzen meg Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolt politikai ellenfeléről, Borisz Nyemcovról.

Nyolc éve ezen a napon lőtték agyon a moszkvai Kreml melletti hídon az egykori orosz miniszterelnök-helyettest, Putyin ellenzéki riválisát. A politikai gyilkosság megbízóit máig nem találták meg. Igaz, nem is keresték őket.

A szálakat a háttérben mozgatók helyett találtak 5 csecsent, akik hosszú börtönbüntetést kaptak a közvélemény megnyugtatására, de a 20 évre ítélt gyilkos egy cseppet sem hasonlított a halálos lövést leadó személyről szemtanú által adott személyleírásra.

A Nyemcov emlékét is veszélyesnek minősítő Putyin-rezsim még azt sem tűri, hogy bárki megemlékezzen a politikai gyilkosság áldozatáról. A várható súlyos következmények ellenére akadt ember, aki virágot vitt a hídra.

A képen az látni, amint állig felfegyverkezett rendőrök elvezetnek egy fiatal lányt, aki megpróbált a helyszínen megemlékezni Nyemcovról. Az orosz-ukrán háború kitörése óta minden ellenzéki töltetű megnyilvánulásra hisztérikusan reagál az Putyin-rezsim.

Szép orosz valóság. Világhatalmi szerepre törő ócska hatalom, amely jobban fél a saját belső ellenzékétől, mint a világ legerősebb hadseregeitől. Nyemcov azok példaképe, akik Oroszországban sem adják fel a harcot a demokráciáért, az emberi jogokért.

Orbán Viktor példaképe Putyin – aki Orbán Viktor stratégiai szövetségese, és atomerőművet épít neki Pakson. (Persze hogy nem Nyemcov. Csak vicceltem. Ki hiszi el, hogy a magyar kormányfő akár csak egy szót is ejtene Putyin bármelyik áldozatáról?)

És ne felejtsük azt sem, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszterről pedig máig nem rohadt le az orosz állami kitüntetés, amit a Moszkva érdekeiért az EU és a NATO berkeiben folytatott aknamunkájáért vehetett át Lavrov orosz külügyminiszter véres kezéből.

Eljön még az ideje, hogy Orbán maga tapasztalhatja meg, milyen az utcai harc. Na, nem az ő hazug utcai hősködése, hanem az ellene barikádokra hágók elszántsága. Nyemcov nemcsak az oroszok, de a mi példaképünk is. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s