Ügyes. Igen. Control-alt-delete.

A magyar külügyminisztérium komoly oxigénhiánnyal küszködik. Megromlott a levegő körülötte. Hol nagyköveteit kéretik be szövetséges, baráti országok külügyminisztériumai, hol a magyar külügy állítja a szőnyeg szélére azok nagyköveteit.

Mondhatnánk, a magyar külpolitika verbális attakok és kontraattakok sorozatává torzult, amióta Szijjártó Péter irányítja a tárcát. De most úgy tűnik, végre megérintette őt is a változás szele, mondhatnánk szélütött lett, és megígérte, hogy tartani fogja a száját.

Szijjártó a szlovák külügyminiszter vádjaira válaszul arra jutott, hogy – saját szavaival – jobb a szócsata folytatása helyett egy nagy levegőt venni. Persze nem annyira egy ilyen, Magyarország körül megromlott légkörből. Helyette talán előnyösebb volna a szomszédokkal, a szövetségesekkel, a nyugattal fenntartott kapcsolatok terén egészségessé tenni a légkört.

A tiszta levegő érdekében Szijjártó mellett a magyar kormányfőnek is nagy levegőket kellene vennie, de nem a felcsúti kocsma mellékhelyiségéből. Az európai légkörbe kellene beleszagolni. Azaz tájékozódni, merről fúj a szél, és felülvizsgálni, vajon a rothadás szaga valóban nyugatról jön-e, vagy az nemzeti eredetű.

Azonkívül: akármekkora levegőt is vesz Szijjártó Péter, attól nagyobb sem az ország, sem az ő reputációja nem lesz. A legjobb, ami hazánkkal megtörténhet, az volna, ha Szijjártót végre a főnökével együtt a szélnek eresztenénk. Ellenkező esetben beválik a mondás: Aki szelet vet, vihart arat. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s