Német biztonságpolitikai szakértő szerint az I. Világháborút jellemző frontvonal kialakulása várható az ukrán-orosz háborúban, ahol a felek e frontvonalról lövik egymást, és közben véres összecsapásokkal kell számolni, egy évekig elhúzódó háborúban.

Christoph Heusgen a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia főnöke, egykori nagykövet, Angela Merkel volt német kancellár tanácsadója szerint Vlagyimir Putyinnal „elképzelhetetlen bármilyen együttműködés a háború végeztével, az orosz elnök ugyanis hátat fordított a civilizált világnak.” Szerinte Putyin „minden megállapodást felrúgott, amelyhez korábban a nevét adta, és az oroszok által elkövetett ukrajnai háborús bűnök miatt nemzetközi bíróság elé kell állítani.”

A diplomata úgy véli, semmi nem mutat abba az irányba, hogy az ukrajnai orosz invázió következtében kirobbant ukrán-orosz háború belátható időn belül befejeződhet. Bár Kijevnek lehetősége lenne egy orosz fegyverszüneti ajánlatra igent mondani, de kijevi vezetés nem fogad el egy orosz diktátumon alapuló békejavaslatot, mert vissza akarja kapni a saját országát.

A civilizált világ – Magyarország kivételével – egyértelműen és teljes mellszélességgel kiáll Ukrajna mellett, és nemcsak elítéli az orosz inváziót, de tevőlegesen, politikailag, humanitárius alapon, anyagilag és katonailag, fegyverek szállításával, ukrán katonák kiképzésével is támogatja Ukrajna honvédő háborúját – ezt már én teszem hozzá.

Ez azt jelenti, ahogy Putyin, úgy Orbán is hátat fordít a civilizált világnak, amikor semleges álláspontot mímelve, azt hirdeti, hogy az ukrán-orosz háború nem Magyarország háborúja, abban nem kell a magyar kormánynak állást foglalnia egyik fél mellett sem. Erre hivatkozva tagadja meg a magyar fegyverszállítást Ukrajnának, és fegyverszállítmányok átengedését is Magyarország területén, amivel valójában nem semleges álláspontra helyezkedik, hanem Oroszországot támogatja.

Mivel hazánk egyedül maradt az EU-ban és a NATO tagországai között is, aki nem áll ki Ukrajna mellett Moszkvával szemben, sőt magatartásával az oroszok kezére játszik, itt az ideje felvetni, hogy Orbán Viktor ugyancsak háborús bűnös, mert megalapozottan vádolható a magyar érdekek, az egyetemes európai és nyugati érdekek, az ENSZ alapokmányában lefektetett nemzetközi normák elárulásával, amiért – ha máshol nem, de Magyarországon minden bizonnyal – nemcsak politikailag, de büntetőjogilag is felelősségre vonható volna. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s