A Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) a lengyel rendőrséggel szorosan együttműködve minden lehetséges eszközzel meg fogja akadályozni, hogy a Carpathian Brigade ’09 névvel magát a magyar válogatott szurkolói csoportjának nevezők szervezésében magyar szurkolók juthassanak be a varsói lengyel-magyar válogatott VB selejtező mérkőzésére hétfőn Varsóban.

A PZPR eleget téve az UEFA határozatának, amely korábbi viselkedésük miatt eltiltotta a meccstől a magyar szurkolókat, nem hoz létre elkülönített szektort a vendégszurkolók számára, és igyekszik megakadályozni, hogy magyar szurkolók illegálisan belépőjegyhez jussanak. A jegyek névre szólnak és átadásuk szabálysértésnek minősül – áll a lengyel szövetség közelményében.

Hogy megnehezítsék az illegális jegyátadást, a lengyel szövetség erre a mérkőzésre nem értékesít jegyeket házi nyomtatásra, a papír alapú belépőket csak postai úton lehet megkapni vagy személyesen lehet átvenni, nem lesz mód azok otthoni kinyomtatására, mint korábban.

A lengyel sajtó szerint a mérkőzésre egyébként is minden jegy el fog kelni. Nem lesz gond a stadion megtöltésével. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a PZPR és a rendőrség is azzal számol, hogy minden előzetes tiltás ellenére magyar szurkolók rendbontására lehet számítani a stadion környékén, amit a rendőrség kellő erőkkel igyekszik megakadályozni.

Az ügy hátterét boncolgató lengyel sportsajtó emlékeztet arra, hogy számos hazai és idegenben játszott magyar válogatott mérkőzésen okoztak jelentős rendbontást a magyar szurkolók, akiknek viselkedése miatt számos mérkőzést az UEFA büntetése miatt zárt kapuk mögött kellett Budapesten lejátszani. Felhívják arra is a figyelmet, hogy egyesek szerint a Carpathian Brigade ’09 nem igazi szurkoló tömörülés, hanem egy „neonáci szervezet”, amellyel ennek megfelelően kell eljárni.

Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) figyelmezteti a válogatott szurkolóit, akik esetlegesen ott lesznek a Varsóban hétfőn sorra kerülő lengyelek elleni világbajnoki selejtezőn, tartózkodjanak mindenfajta rendbontástól, ellenkező esetben a nemzetközi szövetség (FIFA) súlyos büntetést szabhat ki.

Az MLSZ honlapján megjelent közlemény emlékeztet rá, hogy a FIFA 75 ezer svájci frankra büntette a szövetséget a londoni angol-magyar vb-selejtező mérkőzés után, továbbá elrendelte, hogy a Lengyelország-Magyarország vb-selejtező találkozón a rendezők ne nyissák meg a vendégszurkolók szektorát a varsói stadionban.

“A két szurkolótábor ismert baráti viszonya miatt várható, hogy többen is kiutaznak majd Varsóba. A lengyel szövetség tájékoztatása értelmében a szervezők nem tudják garantálni a magyar szurkolók bejutását a találkozóra. Őket nyomatékosan kérjük, hogy amennyiben mégis eljutnak a találkozóra, tartózkodjanak mindenfajta rendbontástól, antiszemita és rasszista megnyilvánulástól (továbbá a FIFA és az UEFA megsértése is büntetendő lehet). Ugyanis újabb rendbontás esetén súlyos büntetést róhat a FIFA az MLSZ-re és a magyar szurkolókra – a pénzbírság mellett zártkapus rendelkezésre is lehet számítani” – olvasható az MLSZ közleményében.

Figyelemre méltó, hogy az MLSZ a Carpathian Brigade ’09 tagságát a magyar szurkolókkal azonosítja. Magyar szurkolókat kér fel arra, hogy „tartózkodjanak mindenfajta rendbontástól, antiszemita és rasszista megnyilvánulástól.” Teszi ezt az MLSZ azt követően, hogy az UEFA soros büntetései után nem győzi hangsúlyozni, hogy a rendbontásokért, a homofób, antiszemita és rasszista megnyilvánulásokért nem a magyar szurkolók, csak a stadionban jelen lévő elenyésző kisebbség a felelős. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s