Judith Schwentner (Grüne), Elke Kahr (KPÖ), Michael Ehmann (SPÖ)

Héthetes tárgyalássorozat után felállt Graz önkormányzati vezetése, amelyet egy hárompárti koalíció hozott létre, az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ), az Osztrák Szocialista Párt (SPÖ) és a Zöldek (Grüne) részvételével. A három párt közös, 21 pontos programjának az „Együtt egy Új Grazért. Szociális, Klímabarát, Demokratikus” nevet adták.

Szeptemberben a kommunisták egyértelmű vereséget mértek a várost addig irányító jobbközép Osztrák Néppártra, (ÖVP) amely most a zöldekkel együtt Ausztriát kormányozza, és koalíciót ajánlottak a szocialistáknak és a zöldeknek.

Ezzel az ország történelmében először került kommunista párt vezetése alá egy osztrák város, és mindjárt a mintegy 285 ezer lakosú, a második legnagyobb, ahol mostantól a polgármester a kommunista Elke Kahr, helyettese pedig a zöld Judith Schwentner lesz.

A városvezetés programjának ismertetésekor új fejezet nyitását ígérték, amelynek lényege „az igazságtalanság és a kizsákmányolás felszámolása” lesz. A város sötétvörös-vörös-zöld vezetése a tevékenységét négy hagyományos alappillérre kívánja felépíteni. Ezek: „az antifasizmus, a szabadságmozgalom, a nőmozgalom és a környezetvédelmi mozgalom”. Grazot a koalíció pártjai barátságos, szociális, környezetközpontú és demokratikus várossá kívánják tenni.

A városfejlesztés középpontjában a szociális lakásépítés áll majd, amit „nagystílűen” kívánnak felfuttatni. Ezzel egy időben továbbfejlesztik a gondoskodást a hajléktalanokról, kiterjesztik és szélesítik az úgynevezett szociális kártya alapján igénybe vehető szolgáltatások körét a dolgozók, az egyéni vállalkozók és a diákok számára. Graznak 4 egyeteme és főiskolája van.

A zöldek polgármester-helyettese bejelentette: a város felhagy minden presztízsprojekttel, nem emlékműveket építenek, hanem a lakosság életterét fogják feljavítani. Új villamosvonalakat helyeznek üzembe, javítják a tömegközlekedést, minden grazi gyereknek egy kerékpárt ad a város. Nagyobb átláthatóságot, polgárközelséget és sok zöldet ígért.

A szocialisták nevében a párt helyi vezetője Michael Ehmann arról beszélt, hogy a tömegközlekedést nem az előző néppárti polgármesterének „mini metrójával”, hanem az olcsóbb villamosokkal fogják fejleszteni. Mérsékelni szeretnék az óvodai díjakat is, hogy minél többen vehessék azokat igénye.

A kommunisták váratlannak egyáltalán nem nevezhető grazi sikere mögött több évtizedes aprómunka áll a lakosság szociális problémáinak képviselete és felkarolása terén. Valamennyi megválasztott városi képviselőjük éveken át a szegények javára adta képviselői fizetése felét. Az új polgármestert az egész város ismeri és a szegények jótevőjeként tiszteli.

Az Európa-szerte, a Magyarországon is önmagukat kereső baloldali pártok figyelmébe ajánlható a kommunisták kitartása és elvszerű viselkedése, a valódi emberi problémák felmutatása és képviselete, amellyel egy hagyományosan erős polgári környezetben, Ausztria legnagyobb városában tudtak maguknak elismerést és választói támogatást szerezni.

A leváltott néppárt – ahogyan egy ellenzéki párthoz illik – „jövőkép nélkülinek” nevezte a koalíció programját, és ígéretet tett rá, hogy a körmére fog nézni a vöröseknek és a zöldeknek egyaránt. A néppártiak erősen azt fájlalják, hogy az új vezetés nem eléggé vállalkozáspárti, és számos intézkedésével meg fogja keseríteni az autósok életét. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s