Pulitzer különdíjat kapott az a 18 éves fiatal lány, aki az afroamerikai George Floyd letartóztatását és meggyilkolását megörökítette egy okostelefonon. A legtekintélyesebb amerikai újságírói díjat, amit egyébként egy Amerikába kivándorolt magyar származású újságíró, Pulitzer József alapított, azért ítélték oda az esemény idején még csak 17 éves Darnella Fraziernek, mert a rendőrségi akció láttán bátran a telefonjához nyúlt, és rögzítette a történteket.

A tettéért a bíróságon bűnösnek ítélt rendőr kilenc percen át addig térdelt Floyd nyakán, amíg az meg nem fulladt, miközben hiába könyörgött levegőért és az életéért. A díjat a fiatal lánynak odaítélő bizottság külön értékelte, hogy a felvétel bejárta az egész világot, és a rendőri brutalitás jelképévé vált. A videó egy mozgalom, a BLM mozgalom felerősödéséhez vezetett, amely nemcsak ezt a konkrét gyilkosságot ítéli el, de fellép a rasszizmus minden megnyilvánulása ellen.

Ennek az úgynevezett BLM mozgalomnak a szélesebben értelmezett megnyilvánulása, amikor a focisták a labdarúgó mérkőzések előtt féltérdre ereszkednek, amivel egyetértésüket fejezik ki a rasszizmus elleni harccal. Ez az az aktus, amit a magyar szurkolók egy része a magyar-ír mérkőzésen kifütyült, amit a magyar kormányfő a magyar szurkolók elleni provokációnak minősített, és mint a magyar kultúrától idegen megnyilvánulást a magyar labdarúgók számára elfogadhatatlan viselkedésnek nevezett. No comment!

A Pulitzer díjat odaítélők nagy teret szentelnek annak, milyen jelentősége van, hogy az egyszerű polgárok a saját lehetőségeikkel élve kiegészítik és támogatják az újságírók munkáját, akiknek az a feladatuk, hogy bemutassák a valóságot, azt, hogy mi történik a világban. Érdemes megjegyezni, mert magyar áthallása van, hogy ugyancsak Pulitzer díjat kapott a New York Times a koronavírusról szóló feltáró cikkeiért és a Medium Buzzfeed online média a kínai átnevelő táborokban fogva tartott muzulmánakról szóló tudósításaiért.

Azok után, hogy a magyar szurkolók egy része kifütyülte a rasszizmus ellen demonstráló katolikus ír labdarúgókat, azt követően hogy a magyar kormányfő volt olyan arcátlan, hogy az írek féltérdre ereszkedését a magyar szurkolók elleni provokációnak nevezte, várjuk, melyik magyar labdarúgónak lesz és lesz-e egyáltalán akárcsak egyiküknek is annyi vér a pucájában, hogy térdre ereszkedik, elnézést kérve, nem annyira a rasszizmustól gyötört feketéktől, mint amennyire a civilizált világtól, amiért Orbán Viktor néven egy ekkora bunkó merészelt erkölcsi normát hirdetni a magyar emberek nevében.

Még csak annyit: pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mit várhatunk a labdarúgóinktól a saját csoportjukba sorsolt ellenfeleikkel szemben. Aligha itt és most fogják a világot megváltani. Mégis tisztességesen lehetne lelépni a porondról, ha nem egy elmeháborodottat, hanem a saját erkölcsi érzéküket követve cselekszenek. Így “pariban” maradhatnánk az ellenfeleikkel, az európai humánus normákkal, ha már a játékban erre nagy esélyük nincs is. Nem állva, hanem akár féltérden is, de tisztességesen kell meghalni. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s