Kísérleti jelleggel júniustól Portugália lehetővé teszi, hogy a vendéglátóiparban felszámolt áfát a fogyasztók egy számlán összegyűjthessék, és a következő negyedévben ugyancsak a vendéglátóiparban, tehát szállodákban, éttermekben, de színházakban is, elkölthessék.

Az intézkedés – amely a nehézségekkel küzdő portugál vendéglátóipari szektort hivatott megtámogatni – kizárólag a helyi fogyasztókat érinti, a külföldi turistákat nem, ezért a szolgáltatások igénybevételekor a vendégeknek meg kell adniuk az adószámukat, és ezzel egyben arról is döntenek, hogy az áfa a központi költségvetésbe vagy a saját takarékossági számlájukra kerül-e.

A hírrel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a Fidesz szócsövévé avanzsált vagy süllyedt (kinek kinek ízlése szerint) index.hu-nak a témában megjelent cikke azt állítja, hogy a portugálok összes bevásárlásaik áfáját használhatják fel ilyen módon a vendéglátóiparban. Ezzel ellentétben a hír forrásának megjelölt reuters hírügynökség azt írja, hogy csak a vendéglátóiparban felszámolt áfát költhetik el ismét ugyanebben a szektorban.

Az index figyelmébe ajánlom, hogy amennyiben például Magyarországon úgy járna el a kormány, ahogy az index szerint a portugálok, akkor egy csapásra a költségvetés bevételeinek mintegy 20 százaléka vándorolhatna át a vendéglátóiparba, ami eléggé összezavarhatná az államháztartás egészét, még akkor is ha a vendéglátó iparban így elköltött pénzek egy része áfa és jövedéki adó formájában így is visszatérne a költségvetésbe.

Ha az index által hibásan leírt gyakorlat hazánkban is megvalósulna, a magyar vendéglátóipar Orbán Viktort a szakma megváltójának ismerné el, és eredeti terve helyett, hogy tudniillik eddigi semmittevése miatt keresztre feszíti, még életében és egy menetben boldoggá és rögtön szentté is avatná, valamint haláláig érvényes szabadjegyet ajándékozna neki és családjának az ország összes éttermébe, kocsmájába és szállodájába.

Természetesen a magyar kormány semmi jelét nem mutatja annak, hogy a portugál módszerrel kívánna a magyar vendéglátóipar hóna alá nyúlni. Mégpedig nem azért, mert sajnálja erre a pénzt, mert egy vasába se kerülne, hiszen a portugálok is uniós forrásból finanszírozhatják az intézkedésből eredő 200 millió eurós költségvetési bevételkiesésüket. Csakhogy az uniós támogatás igénybevétele esetén nem lenne megoldható, hogy a támogatás szinte teljes egészében Mészáros Lőrinc zsebében landoljon.

Nálunk az immár rutinszerű megoldás várható. Nem kérünk a szuverenitásunkat korlátozó uniós támogatásból (a szuverenitás korlátozása Orbán értelmezése szerint az, ha nem azok kaphatják meg az uniós pénzt, akiket ő kijelöl, jellemzően nem Mészáros Lőrinc lehet az első számú kedvezményezett). Így aztán a magyar vendéglátóipar helyett csak Lőrinc és baráti társasága fog magyar költségvetési pénzt kapni, amit nem az EU, hanem csak a magyar adófizetők dobnak össze a számukra.

A reuters hírét ismertető index cikkből kimaradt, de a brit hírügynökség szerint más országok is a portugálhoz hasonló programokat indítottak a saját vendéglátóipari szektoruk megsegítésére. Így például az ír kormány azt találta ki, hogy minden vendéglátóiparban elköltött öt euró után egy euró adójóváírás jár 625 eurós plafonnal.

Nem azért, hogy élcelődjek, de ezzel szemben pártunk és kormányunk újabb könnyítéseket vezetett be a házi pálinkapárlás adózásában, ami nyilván sokat segít a vidékiek alkoholfüggőségének erősítésében, de semmit a vendéglátósokon. Csakhogy – és ez a fontos – választások előtt ez a tömeges tudatmódosítás legolcsóbb módszere, hiszen a választók önként és maguk korlátozzák a saját ítélőképességüket. Már amennyiben volt ilyenjük.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s