Nem minden ficsúr egyforma. A liberális, internacionalista és baloldali ficsúr – valljuk be – teljesen más minőséget testesít meg, mint az egyszerű vagy mezei ficsúr, latin neve: ficsúr vulgaris. Nem is beszélve a konzervatív, polgári és nemzeti ficsúrról, aki a ficsúrok egy új megjelenési formája, szokták NER-ficsúrnak is nevezni, de akár így, akár úgy, ez a jövő közép-európapai győztes ficsúrja lesz.

Mindenki könnyedén meg tud különböztetni egy sima trafikot egy nemzeti dohánybolttól. Mennyivel más egy nemzeti nagytőkés rabszolgájának lenni, mint egy idegen nagytőkésé, aki kiviszi a nyereséget az országból, szemben a magyar nemzeti nagytőkéssel, aki évről évre osztalék formájában, készpénzben felveszi a nyereséget, és maradéktalanul itt magyar földön adja át annak, akinek kell, és aztán az viszi ki a pénzt az országból.

Hasonlítsunk össze egy primitív liberális, ellenzéki homo sapienst egy fejlett nemzeti homo sapiensszel. Micsoda különbség! Még akkor is, ha a tudósok szerint a két ember génállománya a megszólalásig megegyezik. De csak a megszólalásig. Onnantól ugyanis a kettő ég és föld. Elég, ha a két legnagyobb magyar homo sapienst idézzük: az egyik: „hazudtunk reggel, éjjel meg este”, a másik „én soha nem hazudtam”.

A baloldali, liberális ember, amikor azt mondta, hogy „hazudtunk reggel, éjjel meg este”, igazat mondott, míg a nemzeti emberünk hazudott, amikor azt állította, hogy „én soha nem hazudtam”. Ezek után a magyar választókra van bízva, hogy kinek hisznek, kire szavaznak a ficsúrok háborújában, és akkor még itt van a fő dilemma: kinek a ficsúr, kinek a ficsúrné.

Ma Magyarországon a ficsúrok reneszánsza van. Egy-egy ficsúrért akár 9 és félmilliót is adnak. Mások árfolyama lényegesen elmarad ettől. Volt olyan nemzeti ficsúr, aki alig félmilliót ért, de ez meg fog változni, mivel hamarosan akár életfogytiglant is érni fog egy ficsúr, ha pedofil. Nem kizárt, hogy akár kasztrálják is, vagy enyhébb esetben kínai Covid-19 ellenes vakcinával kap védőoltást, ami börtön nélkül is lehetetlenné teszi az ország elhagyását.

Persze vannak, akik hűbelebalázs módjára bánnak a ficsúrkérdéssel. Ezek egyenlőségjelet tesznek ficsúr és ficsúr közé. Nem mérlegelik, hogy amikor valaki ficsúrt kiált, milyen ficsúrra is gondol. Ebbe a hibába esett az országgyűlés elnöke is, akit szoktak ugyancsak ficsúrnak nevezni, de ő ezt nem szereti, mert számára ebből nem derül ki, hogy nemzeti vagy liberális ficsúrra gondolt-e, aki ficsúrnak nevezte.

Hát, ha ez ilyen nagy gond, használjuk Kövér László esetében – legalábbis, amíg be nem árazza ezt is – a ficsúr egyik szinonimáját, a bájgúnárt. Ez kevésbé bánthatja az országgyűlés elnökének fülét, hiszen a báj és a gúnár szavak külön-külön semmi olyan jelentést nem hordoznak, ami bárkire nézve bántó lehetne. A gúnár egyszerű hím liba, a báj pedig kellemes szépséget jelent, vagyis egy bájos (vagy bajszos) hím liba, ami – valljuk be – sokkal jobban illik Kövér Lászlóhoz, mint a ficsúr.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s