Ungváry Krisztián: „Orbán kijelentése Hitlerről és az európai egységről történész szemmel nem támadható.” Mert? „Hitler valóban egységes Európát akart, persze német vezetéssel és a náci ideológia mentén, a zsidókérdésben pedig végképp egy egységes Európát vizionált” – mondta a Népszavának a történész alighanem becsukott „történész szemmel.”

Nekem különösen tetszik a „zsidókérdésben pedig végképp egy egységes Európát vizionált” (mármint Hitler, a szerk.) megállapítás, mint nagyon tapintatos körülírása milliónyi zsidó gázkamrába küldésének. Ezt maga Hitler sem mondhatta volna szebben, kedves Krisztián.

Visszatérve Orbán Viktornak az egységes Európa víziója és Adolf Hitler Európára vonatkozó elképzeléseinek hasonlóságát állító kijelentésére, én is úgy gondolom, hogy az „történész szemmel”, főleg Ungvári Krisztián szemével, nyugodtan nem támadhatónak, azaz igaznak tekinthető.

Ahogyan az sem támadható állítás, hogy a lánctalpas földgyalu és egy harckocsi, mondjuk a Leopárd-2 összehasonlítása is helytálló, éspedig nemcsak történészi szemmel, de a laikus szemével is, sőt főleg azzal.

A földgyalu ugyanis pont azon az elven, a lánctalp segítségével mozog, ugyanolyan dízelmotor hajtja, mint a lánctalpas harckocsikat. Azaz összehasonlításuk nem támadható. (Azért tegyük hozzá, egy harckocsit vagy egy lánctalpas földgyalut megtámadni egészen más következménnyel jár, ami még egy vak történész számára is érzékelhető volna.)

Az más kérdés, és történész szemmel valóban nehezen felismerhető, hogy a két jármű teljesen más célt szolgál. Pont mint Hitler Európa-terve és Brüsszel egységes Európát szorgalmazó elképzelése. Ennek felismeréséhez más történésznek más szeme szükséges. Ungvári Krisztián szeme erre nem volt elégséges.

Ugyanis: Hitler víziója egy nép, a német nép faji alapú uralmát kívánta megvalósítani Európában a zsidók teljes kipusztítása után a szláv és egyéb, ugyancsak kiirtásra ítélt népek likvidálását követően életben hagyott népek fölött.

Ezzel szemben az Európai Unió valamennyi európai nép békés együttműködését egy közösen tiszteletben tartott humanitárius értékek alapján szervezett, demokratikus érték- és érdekközösségben, az egységes Európai Unióban képzeli el, úgy, hogy más népeknek ezzel nem kíván semmilyen sérelmet okozni, nem beszélve azok kiirtásáról.

És még valami, amihez kevés a „történészi szem”, mert józan ész is kell hozzá: Orbán nem a levegőbe beszélt, nem minden előzmény és kontextus nélkül vont párhuzamot Hitler Németországa Európát egyesíteni kívánó tervei és az Európai Unió egységesítési törekvései között.

Orbán nem akar olyan Európát, amelyben nem a szélsőjobboldali, náci ideológiájáé a vezető szerep, ahol nem autokrácia, diktatúra, hanem polgári demokrácia működik, ahol a választott vezetők demokratikus úton leválthatók, ahol nem egy hangon szól a rádió, a televízió, ahol nem egyformák az újságok, ahol nem pártkatonák, hanem hozzáértő szakemberek vezetik az országot.

Aki meg akarta érteni Orbán üzenetét, az az egész világon tökéletesen meg is értette. Még Magyarországon is. Igaz, ehhez nem elég a „történész szeme”, kell a józan ésszel rendelkező ember füle és agya is.

Azért, hogy ne csak lásson, sőt ne csak halljon, de amit hall és lát, azt meg is értse, kedves Ungvári Krisztián. A magyar közmondást ideidézve, nem jó, ha vak vezet világtalant. Még kevésbé, ha egy vak történész vezet egy elvakított társadalmat félre. x

A Népszava idézett írása

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s