Két nagy formátumú véleményformáló találkozását hozta az az interjú, amit Tucker Carlson a Fox News-tól igazmondása miatt eltávolított riportere készített a magyar kormányfővel a jó nevű Russia Today objektív orosz hírcsatornán, ahová Carlson a napokban igazolt át.

TC. – Miniszterelnök Úr! Önt Európa egyik legtehetségesebb nemzeti gondolkodású politikusának tartják, amolyan magyar Trumpnak. Mi a véleménye Einstein relativitáselméletéről?

OV. – Nézze! Nem az a kérdés, hogy az idő állandó-e vagy relatív, az sem, hogy a fénynél terjed-e bármi is gyorsabban, vagy nem.

TC – Hanem?

OV – A kérdés az, hogy mennyire szolgálja mindez a magyar emberek érdekét.

TC – Ez óriási felismerés. Ezt mondja Donald Trump is Amerikára vonatkoztatva. Önök egyeztették a véleményüket, hogy az ennyire összecseng?

OV: Donald Trump elnöksége azon rövid időszakok egyike volt, amikor Magyarország mindenben egyet tudott érteni a Fehér Házzal. Reméljük, megint ő nyer, és újraéled a korábbi befolyásunk az USA politikájára.

TC: Ellenfelei azt terjesztik, hogy Ön orosz párti volna.

OV: Mi nem Ukrajna vagy az USA szemszögéből, és nem is az oroszokéból szemléljük a világot.

TC: Hanem?

OV: Magyarország számára a magyar emberek a fontosak. Ezen belül a család mint a társadalom alappillére. Ezért a mi politikánk vezérlő csillaga az, hogy amit teszünk, az jó-e a magyar családnak. Először az enyémnek, aztán minden többi családnak. Ebben a sorrendben.

TC: És Ön szerint az Ön politikája jó a családoknak?

OV. Az enyémnek vitán felül.

TC: Ön békepártinak definiálja magát. Azonnali tűzszünetet és amerikai-orosz béketárgyalást sürget. Nem tartja helyesnek, hogy a nyugat, az USA is, pénzzel és fegyverekkel támogatja Ukrajnát, amivel meghosszabbítja a háborút, sőt egy világháború veszélyét idézi elő.

OV: Magyarország nem küld Ukrajnának fegyvereket, azokat területén sem engedi át, mert szerintünk azonnal tárgyalni kell háborúskodás helyett. Mégpedig azoknak, akik miatt a háború kitört, és akik azt be tudják fejezni. Vagyis Oroszországnak és az Egyesült Államoknak.

TC: Az ukránok azonban csak akkor hajlandók letenni a fegyvert, ha visszakapják az országukból elcsatolt részeket, amelyeket Oroszország a sajátjának nyilvánított. Beleértve a Krím félszigetet is. Erről viszont az oroszok hallani sem akarnak. Hogy lehet így tárgyalni?

OV: A tárgyalásokon kell kiderüljön, ki mit akar, és mire hajlandó. Ott születhet döntés, hogy kell-e a világnak egy szuverén Ukrajna, vagy jobb, ha Ukrajna az oroszoké lesz.

TC: Ön szerint?

OV: Nekünk teljesen mindegy. Mi nem szurkolunk egyik félnek sem, minket kizárólag az érdekel, hogy teljesüljenek a húszéves gáz- és olajszállítási szerződéseink, amiket Oroszországgal kötöttünk. Minden egyéb az ukránok, az oroszok, az amerikaiak problémája. Egyék meg, amit főztek.

TC: Nem zavarja Önt, hogy ezzel a véleményével egyedül maradt az EU-ban és a NATO-ban?

OV: Mindkét szervezetben fajsúlyos döntéseket csak egyhangúlag lehet meghozni. Magyarország ezzel az EU-nak és a NATO-nak nemcsak tagja, de irányítója is.

TC: Ezt hogyan értsük?

OV: Ha akarom, Svédország soha nem lesz a NATO tagja, mert ahhoz a mi jóváhagyásunkra is szükség van. Ha Magyarország úgy akarja, akkor Ukrajnát sem veszik fel sem az EU-ba, sem a NATO-ba. Ezek a játékszabályok, és mi élünk velük, mert a magyar emberek ezt várják tőlünk.

TC: De magyar engedély nélkül az ukrán-NATO csúcsot sem lehetett volna megtartani, mégis a magyar nem ellenére Stoltenberg főtitkár összehívta ezt a tanácskozást.

OV: Teljesen szabálytalanul. Mi ez ellen nem tehetünk semmit, de ott változatlanul a magyar álláspontot fogjuk képviselni, amely szerint Ukrajna felvétele a NATO-ba nem aktuális az ottani nyelvtörvény miatt, ami diszkriminálja a magyar nyelvet, és ezért világháborúval fenyeget.

TC: Az csak véletlen, hogy ez teljesen szembemegy a NATO tagországainak álláspontjával, viszont tökéletesen azonos Moszkva álláspontjával?

OV: A politikában nincsenek véletlenek.

TC: Tehát ön ebben a kérdésben egyetért Vlagyimir Putyinnal?

OV: A kérdés nagyon jó. A válasz meg nagyon egyszerű. A magyar emberek egyetértenek velem. Ezt bizonyítja a kétharmados többségünk a parlamentben. Én meg egyetértek Putyinnal. Akkor ebből az következik, hogy a magyar emberek is egyetértenek Putyinnal. Vagyis nem Ukrajna győzelmének drukkolnak, hanem annak, hogy Oroszország ne veszítsen, mert akkor nem lesz sem olaj, sem gáz, sem rezsicsökkentés, sem jólét Magyarországon.

TC: Bár minden politikus így gondolkodna! Persze amikor Donald Trump volt az elnök, akkor ez volt az amerikai álláspont is.

OV: Ezért mondom, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok javulásának a feltétele Donald Trump újból elnökké választása.

TC: Ön tehát hisz abban, hogy a Trump által elvesztett választást elcsalták?

OV: Nézze, őszinte leszek. Az őszinteség nagyon fontos. A politikusoknál azonban van egy ennél is fontosabb dolog. Az, hogy hatalmon maradjanak, mert ha ez nem sikerült, akkor tehetetlenek, nem valósíthatják meg azt, amire az emberek felhatalmazták őket. Vagyis: a politikusok hazudnak, csalnak, és másokat hazugsággal, csalással vádolnak. Ez az alap. Innen indulunk, és végül ide is térünk vissza.

TC: Ön szerint tehát minden politikus hazudik?

OV: Mindegyik megpróbálja, de hazudni is tudni kell. Azt is meg kell tanulni. A lényeg nem az, hogy igaz-e, amit mondunk, vagy nem, hanem az, hogy tetszik-e az embereknek, el tudják-e fogadni, vagy nem. A választók jelentős része tudja, hogy mit akar hallani, és teljesen mindegy a számára, hogy az igaz-e vagy nem.

TC: Ezt úgy értsük, hogy ön is hazudik időnként.

OV: Egyáltalán nem. Nem időnként.

TC: Mit tanácsolna Donald Trumpnak? Hogyan nyerheti meg az elnökválasztást másodszor is?

OV: Jó barátom, Donald mindent tud a hazugságról. Nem szorul a tanácsomra. Ha mégis tanácsot adnék neki, az az lenne, hogy ne törődjön semmivel, hazudjon nyugodtan minden nap nagyobbat, annál szilárdabb lesz a támogatottsága a sajátjai körében.

TC: Ez önnél bevált?

OV: Csak meg kell nézni a választási eredményeinket. A kérdés minden magyar parlamenti választáson csak annyi, lesz-e kétharmadunk, vagy sem. Az, hogy veszíthetünk, szóba se jön.

TC: Köszönöm a beszélgetést. Nagyon tanulságos volt. Reméljük, mindenki meghallja, és érteni fogja az ön üzenetét.

OV: Ebben bízok én is. Üdvözlöm az amerikai népet. Az ottani választókat arra biztatom, hogy szavazzanak Donald Trumpra, és akkor Magyarország személyében és az én személyemben, ami egy és ugyanaz, egy nagy barátot szereznek maguknak Európában.

TC: Ez óriási lenne, és a régi szlogent aktualizálva: ami jó Orbán Viktornak, az jó az Egyesült Államoknak. Jó reggelt, Oroszország! Apropó Eistein: a nagy tudós azt is mondta, hogy két dolog végtelen, az egyik a világűr, a másik az emberi butaság, bár az elsőben nem teljesen biztos.

OV: Ezt mondta? Akkor tényleg ő is egy zseni volt. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s