Azt írja a Fidesz-propaganda csodafegyvere, az index.hu, hogy, idézem: “Magyarország a lengyelekkel karöltve dobhatja be a vétókártyát a NATO-ban.” Mert nem akarják, hogy a számukra nem szimpatikus Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke legyen a NATO főtitkára.

A hír úgy, ahogy van, teljesen értelmetlen. Először is: a NATO-ban nincs szavazás a főtitkár személyéről. Csak olyan lehet a védelmi szövetség vezetője, akit minden tagország elfogad. Ezért főleg semmi szükség nincs arra, hogy Lengyelország Magyarországgal kart öltsön.

Annál is inkább, mert Ursula von der Leyen indulását Nagy-Britannia sem támogatja, ami önmagában is fölöslegessé teszi a két jóbarát erőlködését. A NATO vezénylő főparancsnoka mindig amerikai, a főtitkár, hallgatólagos megállapodással, nem.

Elég, ha a két ország közül csak az egyik nem akarja, nem Ursula lesz a vezető. Vétókártya azért sincs, mert szavazás sincs. Arról nem is beszélve, hogy maga Ursula von der Leyen már a hónap elején cáfolta, hogy pályázna a posztra.

Von der Leyen cáfolata önmagában nem jelent végleges nemet, de nyilván nem fog mint jelölt megjelenni a NATO tanácskozásán, ha tudja, nincs kellő támogatottsága, vagyis ezért sem lesz sem magyar, sem lengyel, sem “karöltött” vétó.

A teljesség kedvéért az index.hu – már amennyiben tájékoztatásra és nem propaganda folytatására lenne licence – megemlíthette volna, hogy többen is készek lennének a jelenlegi főtitkár helyére állni.

Szóba került eddig: Pedro Sanchez spanyol kormányfő, a brit védelmi miniszter Ben Wallace, az észt kormányfő Kaja Kallas, a kanadai pénzügyminiszter Chrystia Freeland, és Boris Johnson volt brit kormányfő is jelentette, hogy éppen szabad.

A hír nagybetűkkel az index.hu oldalon azért arra pont jó, hogy mintegy elégtételt vegyen a magyar kormány a NATO vezetésével szemben, azok után hogy a magyar vétó ellenére a főtitkár összehívta a NATO közgyűlését, amelyre a magyar ellenálláson átlépve meghívta Ukrajnát.

A Fideszre hangolt olvasó azért is csettintsen a nyelvével, mert az hallja, hogy mégiscsak van a lengyel-magyar politikai barátság, és mégiscsak Magyarország és Lengyelország karöltve dönt a NATO fontos ügyeiről (is). Hát persze. Ki más? x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s