Tel-Aviban a kormányellenes tüntetésen a fő transzparensen Khomeini ajatollah, Recep Tayyip Erdoğan, Netanjahu és Putyin társaságában a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor.

Több mint százezren vonultak az utcára egy kormányellenes tüntetésen Tel-Avivban, több tízezren tiltakoztak Jeruzsálemben, Haifában és Izrael más városaiban is, tudósít a Times of Israel.

A résztvevők Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök új kormányának az igazságszolgáltatás átalakítását célzó törvényei ellen tüntettek.

A törvénnyel többek között a kneszet által jóváhagyott miniszteri kinevezések bírósági felülvizsgálatát akarják megtiltani, valamint a legfelsőbb bíróság normakontrollját is korlátoznák.

Az új alaptörvény csak akkor tenné lehetővé, hogy a legfelsőbb bíróság megsemmisítsen egy alkotmányellenesnek vagy az emberi jogokkal szemben állónak minősített jogszabályt, ha a 15 bíróból álló kibővített grémium legalább 12 bíróból álló többsége dönt így.

A csomag megnövelné a kneszet beleszólását a kinevezésekbe a vezető bírói posztokra is, így ezentúl politikai alapon nevezhetik majd ki a bírókat, amely ezzel elveszítheti a függetlenségét.

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy felszámolja az izraeli demokráciát. Az igazságszolgáltatás reformja azért is kényes kérdés, mert Netanjahu ellen jelenleg is bírósági eljárás folyik egy korrupciós ügyben, és bírálói szerint éppen ezt akadályozhatná meg az igazságügyi reformmal. x

zse

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s