A világsajtó igazi szenzációként tálalja az orosz hivatalos körökből kiszivárgott információkat arról, hogy Moszkva be akarja kebelezni Fehéroroszországot. A valóság az, hogy Moszkva már 2019-ben egy lépésre volt ettől.

A Fidesz index.hu nevű portálja is tudósít erről: „Oroszország és Belarusz az évtized végére közös valutát, adórendszert és hadsereget vezet be – derül ki a Kreml által készített annektálási dokumentumokból. A dokumentum részletezi, Moszkva hogyan tekint szomszédjára egy új „Nagy-Oroszország létrehozására irányuló nagyobb terv részeként”.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök újra akarja teremteni Oroszország korábbi határait Ukrajna és Belarusz bekebelezésével, írja a londoni Telegraph” – tudósít az index.hu.

Michael Carpenter, az Egyesült Államoknak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) akkreditált nagykövete szerint pedig „Moszkva céljai Belarusszal ugyanazok, mint Ukrajnával. A különbség annyi, hogy az oroszok Belaruszban a kényszerítés eszközére támaszkodnak, nem pedig a háborúra. De a végső cél ugyanaz, vagyis a nagyarányú bekebelezés” – idézi a politikust az index.hu.

Ebben nem maga a hír a megdöbbentő, hanem az, hogy minderről már évekkel ezelőtt tudni lehetett, sőt a két ország vezetése már 2019 végén egy lépésre állt a Fehéroroszország bekebelezését hitelesítő dokumentumok aláírása előtt, de akkor Lukasenka fehérorosz elnöknek még sikerült kihúzni a fejét a hurokból a 2019 decemberében Szocsiba tervezett aláírási ceremónia előtt.

A részleteket 2019 decemberében két írásban taglaltam. Az egyik december 6-i írás címe: „Az orosz óriáskígyó benyálazta és kezdi lenyelni Fehéroroszországot”, a másiké, amely a kísérlet meghiúsulásáról szól, és december 8-án született, az volt, hogy „Lukasenka nem adta Putyinnak Fehéroroszországot – egyelőre”.

Most, amikor Putyin azzal igazolná az orosz inváziót Ukrajnában, hogy a nyugat meg akarta támadni Oroszországot, amit Moszkva csak megelőzött a Kijev ellenei „speciális operációval”, érdemes visszanézni a két írásban taglalt orosz tervek ismertetését, mindazt részletesen, amit most a nyugati és a magyar sajtó állítólagos titkos dokumentum kiszivárgásából fedez fel.

Egészen pontosan azt, hogy Putyin a legkevésbé országa megroggyant biztonságpolitikai pozíciója miatt támadt a szomszédos Ukrajnára, hanem a fehéroroszországi terjeszkedéshez hasonlóan szovjet mintára egy új orosz birodalom építésének célja vezérelte, és vezérli ma is. Ennek veszélyeire már 2019-ben felhívtam a figyelmet. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s