Határozottan cáfoljuk, hogy Orbán Viktor Putyin orosz elnök trójai falova volna. Orbán nem titkos moszkovita ügynök, nem bújik fából készült ló farába. Ő nyíltan és őszintén boldogítja Vlagyimir Putyin hátsóját.

A magyar kormányfő elvi alapon, a saját jól felfogott érdekében teszi le a garast Oroszország mellett. Most éppen újabb vétóval akarja megakadályozni félmilliárd eurónyi Ukrajnának szánt segély kifizetését.

Az Ukrajnában élő magyar kisebbség ezért már fogalmazza is a legfrissebb köszönő levelet neki, amiért újabb szöget vert a Kárpátalján élő magyarok kisebbségi jogainak koporsójába. Ukrajnában egyre kellemetlenebb magyarnak lenni. Pontosabban már sehol, Magyarországon sem jó, így miért pont Ukrajnában volna ez másképpen?

A rosszra fordult helyzetükért az ukrajnai magyarok egyedül Orbánt hibáztathatják, akinek nem Moszkvával, hanem Kijevvel kellene jóban lennie. Már amennyiben valóban fontos volna neki az ukrajnai magyarok sorsa. Az ukránokat kellene fegyverrel és pénzzel támogatni, ha Kárpátaljának jót akar. Csakhogy Orbán Putyinnak és nem a magyaroknak szolgál.

Mi más magyarázhatná azt a szomorú tényt, hogy hazánk egyedül nem osztja a 26 uniós tagország véleményét, és nem Ukrajnát támogatja Oroszországgal szemben, hanem Moszkva sárba és vérbe ragadt szekerét tolja döbbenetes következetességgel, fittyet hányva annak a magyar nemzeti érdekekre gyakorolt katasztrofális hatására.

Mit ígérhetett Putyin Orbánnak ezért a hazaárulásért? Azt tudjuk csak biztosan, hogy a Wagner-csoport, Oroszország paramilitáris hadserege fél év után büntetlenséget ígért az ukrajnai frontszolgálatért Mihail Popkov fegyencnek, aki 80 orosz lány és nő megerőszakolásáért és holttestük meggyalázásáért töltötte ezidáig életfogytig tartó börtönbüntetését.

Popkov az orosz állami televízióban jelentette be harcra készségét, bár nem szereti a hideget, de tudja, hogy fegyverforgató tapasztalataira nagy szüksége van hazájának, és egyben bízik abban, hogy hat hónap után szabad emberként térhet haza a frontról, igaz ennek ezidáig semmilyen törvényes alapját senkinek nem sikerült az orosz büntetőjogban megtalálnia.

Vajon Orbánnak az ukrajnai frontszolgálat helyett elég lehet-e jelentős számú, Putyin érdekeit szolgáló vétót bejelentenie ahhoz, hogy büntetlenséget szerezzen magának az orosz elnök kegyéből? De vajon mi az, amivel Oroszország ilyen rövid pórázon tartja a magyar kormányfőt? Erre mondta egykori orosz-szovjet újságíró ismerősöm még a múlt század 80-as éveiben: ha ezt elárulnám neked, le kellene, hogy lőjelek. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s