A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke „mélypontnak” nevezte Netanjahu most megalakult új izraeli kormányát. Jozef Schuster szerint „az izraeli politika mélypontjához ért a kabinettel, amelyben büntetett előéletű, szélsőjobboldali politikusok módosítgatják a törvényeket, hogy megakadályozzák a büntetőjogi felelősségre vonásukat”.

„Ha egy izraeli kormány tagjai nyugtalanítóan rasszista, diszkriminatív módon nyilvánulnak meg, annak negatív hatása van a zsidó diaszpórára is” – vélekedett Schuster a Tagesspiegel című német lap mellékletében megjelent írásában. Szerinte „az izraeliek többsége fél, és aggódik az országért.” „A demokrácia és a jogállamiság túlélte az évtizedeken át tartó válságokat és háborúkat Izraelben. Most azonban újabb próbatétel előtt áll.”

Szerencsére nálunk Magyarországon más a helyzet. A magyarországi zsidóság Netanjahu legjobb barátjának és tanítványának illiberális országában kiválóan érzi magát. A magyar kormányfőt, a világ nyugati felében autokratának vagy diktátornak tartott Orbán Viktort, Róna Tamás magyarországi főrabbi védi meg, aki úgy véli, hogy a Wall Street Journal publicistája, a Magyarhoni Imaegylet elnöke, David Nirenberg Orbán Viktort antiszemitizmussal vádoló írása csak feszültséget gerjeszt.

A főrabbi leszögezte: A pontatlansága mellett szeretné kiemelni, hogy Magyarország miniszterelnökét, Orbán Viktort antiszemitának nevezni egy világhírű, több millió emberhez eljutó lapban szélsőséges megnyilvánulás, főleg annak tekintetében, hogy főrabbiként állíthatom, kormányunk az elmúlt 12, lassan 13 évben kiemelten támogatta a magyar, illetve külhoni magyar ajkú zsidó közösségeket Magyarországon és a szomszédos országokban.

Állítása alátámasztására hosszan sorolja Orbán Viktornak a mi pénzünkön elkövetett jótetteit: „Az alábbi intézményeket, közösségeket támogatta a magyar kormány súlyos milliókkal, milliárdokkal. Nyilvános adatok, ön is bátran ellenőrizheti” – szólítja meg Nirenberget a főrabbi. „Az Amerikai úti Mazsihisz Szeretetkórházban új szárnyat építettek, a Rumbach zsinagóga mellett számos Hábád zsinagóga újult meg, többek között az Óbudai zsinagóga, a Vasvári zsinagóga. A Milton Friedman Egyetem kiemelt támogatást kapott az államtól.

A Gólem Központ támogatást kapott megalapítására és működtetésére. Debrecenben kóser éttermet nyitottak a kelet-magyarországi zsidóság számára. Megszületett a Magyarhoni Zsidó Imaegylet – a vidéki közösségek egyházi vezetőinek támogatására. A Holokauszt Dokumentációs Központ megalapítása, a Sorsok Háza megszületése, a Breuerpress International zsidó televízió támogatása. A közmédia csatornáin kiemelten foglalkoznak a zsidósággal, külön zsidó rádióműsor is hallható a Kossuth rádió csatornáján.”

Róna Tamás nálam jobban tudja, hogy miért és mit kell megköszönnie a „mindenkori magyar kormánynak”, különös tekintettel annak, amely immár 12, sőt 13 év óta önti a magyar adófizetők pénzét az egyházakba, mindenekelőtt a katolikus egyházra, de mint látjuk, jut abból a Mazsihisznek is. Nyilván ez Róna Tamás főrabbi és Erdő Péter bíboros szerint is így van rendjén, bár ebben a témában nem volt nemzeti konzultáció.

Ezért, nem véve el Róna Tamás kenyerét, én elsősorban a magyar katolikus egyháznak juttatott milliárdokat forszíroznám. Azokat tartom nagyrészt kidobott pénznek, amiért előnyhöz kizárólag Orbán Viktor jut, mégpedig azzal, hogy a milliárdokat megszolgálva a magyar katolikus püspökök minden parlamenti választás előtt megsúgják híveiknek, kire kell adniuk a voksaikat.

Az aranyesőt a katolikus egyház nem a hívei jobbulására, hanem az egyház gyarapítására, társadalmi befolyásának növelésére használja fel. Hallgat, mint hal a vízben, nem lát szegénységet, korrupciót, tömegbutítást, öngyilkos bel- és külpolitikát, igazságtalan közteherviselést, a kereszténység alapelveit lábbal tipró szociálpolitikát. Nem lát, nem hall, és – szemben a zsidó főpappal – nemigen emelkedik szólásra sem, mert azt tartja, hogy a pénz beszél.

Természetesen kétségem sem fér ahhoz, hogy amennyiben a The Wall Street Journal holnap Orbán Viktorról megírja, hogy semmi köze a keresztény értékekhez, a jézusi tanokhoz, a katolikus vallás sugallta szerénységhez és önmegtartóztatáshoz, hogy egy kis neonáci, a mi Erdő Péter bíborosunk, esztergom-budapesti érsekünk és metropolitánk ugyanúgy meg fogja védeni az ő jótevőjét, mint teszi ezt Róna Tamás. x

Zsebesi Zsolt

Aggódó német és az aranykorát élő magyar zsidóság” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A fidesz bérenc Köves Slomonak és Róna Tamásnak valójában semmi joga a magyar zsidóság nevében megszólalni. Süljön le a bőr a képükről, hogy eladták magukat Judás pénzért egy korrupt, hazug, gyilkos, félfasiszta diktátornak. Lelkük rajta. A magyar zsidóságot akkor is a MAzsihisz képviseli, ha ezt a szervezetet nem győzik rágalmazni. Azt, hogy az árulásukért kapott kegydíjért egy szűk réteget kiszolgáló létesítményeket hoznak létre, péntekenként luxus vacsorával ünneplik a szombat bejövetelét, annak semmi köze a zsidóság támogatásához. Az isteni büntetés nem marad el.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s