A lengyel és az ukrán zászló alatt a felirat a kereszt körül: Isten nevében a mi és a ti szabadságotokért!

Mikor jár el tisztességesen a szomszéd, ha arra ébred, hogy a mellette lévő házban betörő terrorizálja a lakókat? Sőt, a helyzet eszkalálódik. A rabló és a lakás tulajdonosa birokra kelnek. Lehet és kell is a rendőrséget hívni azonnal, de a gyorsabb segítség is ildomos, illik közbelépni.

Az intervenció nyilván azzal kezdődik, hogy felszólítjuk …… a ….. kit is? Hát a betörőt, hogy azonnal fejezze be az erőszakot, és tiszteletben tartva a tulajdonos jogait távozzon a helyszínről, mégpedig üres kézzel.

Nem hiszem, hogy bárkinek az jutna eszébe a két verekedő láttán, hogy a ház ura tegye fel a kezét, üljön asztalhoz a bűnözővel megtárgyalni, hogy az mit vihet magával, esetleg mi lehet az, amit hajlandó a jogos tulajdonosnál hagyni.

Az is beteges és abszolút életidegen lenne, ha a szomszéd mindkét verekedőt rendre intené, majd közvetítést ajánlana a rabló és a javait védelmező között. Azt ajánlaná, hogy a közbenjárásával kössenek kompromisszumot. A betörő nem visz mindent, a tulajdonos átengedi bizonyos javait. Ha a bűnöző nagyon erőszakos, akkor a békesség kedvéért mindent vihet.

Európa valamennyi országa, szinte kivétel nélkül, a világ döntő része szintúgy az Ukrajnát megtámadó Oroszországot betörőnek, rablónak, agresszornak látja, akit meg kell állítani. Akit meg kell akadályozni abban, hogy más javait elragadja, hogy egy szuverén ország határait átrajzolja, állampolgáraira a saját állampolgárságát erőszakolja rá.

A magyar kormányfő és a minden áron békét teremteni akaró, békebíróként tetszelgő, közvetítéssel házaló egyéb farizeusok, köztük a török elnök, azzal vádolja az Ukrajna pártjára álló országokat, hogy a béketeremtés, a harc befejezésének előmozdítása helyett a háború, a harc eszkalációját szolgálják, amikor a megtámadottat fegyverrel és pénzzel támogatják.

Erdogan az egész nyugatot keményen bírálja, mert – szerinte – azok provokálják a más házába betörő és ott törni-zúzni kezdő Putyint, amikor Ukrajnát az agresszorral szemben felfegyverzik. Ahelyett hogy a betolakodót hellyel kínálnák az asztalnál, és megkérdeznék, mit is szeretne magával vinni mindabból, ami nem az övé. Esetleg nem szeretne-e beköltözi a házába?

Azt is nagyon szereti szajkózni a magyar sajtó és mások is, hogy a betörő oroszokkal szemben az Ukrajnának legtöbb segítséget nyújtó Egyesült Államok tisztán csak a saját érdekeit tartja szem előtt. Vajon nem az a szomszéd érdeke is, hogy a betörőt, a rablót elfogják, hogy bűncselekményéért büntetést kapjon?

Az mindenki számára világos, hogy holnap az lehet a bűnöző következő áldozata, aki ma szemet huny a gaztett fölött, mert azt nem az ő házában követték el. Tehát mindenki érdeke a bűncselekmények megakadályozása, szankcionálása.

Ha megnézzük, kik támogatják a leginkább Ukrajnát Oroszországgal szemben, akkor nem találunk közöttük az Egyesült Államok mellett egyetlen olyan országot sem, amely ne úgy érezné, a saját jól felfogott érdeke, hogy az erőszakos betörőt megállítsák, és visszavessék Ukrajna legitim határaira.

Nem véletlen, hogy a szomszédos Lengyelország vagy az ugyancsak Oroszországgal határos Észtország az első öt között van, amely a legnagyobb anyagi és egyéb támogatást nyújtja Kijevnek Nagy-Britannia vagy éppen Svédország mellett, bár a két utóbbi nem szomszédos Oroszországgal.

Szlovákia és Csehország is úgy érzi, hogy saját érdekében áll fegyvert szállítani Ukrajnának, és részt venni az ukrán katonák kiképzésében. Nem gondolja ezt másképpen Románia és immár Bulgária sem. És pont ugyanez a véleménye az Európai Uniónak és a NATO-nak is. Mindegyiknek a saját jól felfogott érdekében.

Jó lenne, ha valaki értelmes magyarázatot adna arra, hogy miért nem ugyanaz Magyarország érdeke, mint Szlovákiáé, Csehországé, Lengyelországé, a híres V4 országok három másik tagjáé. Miért nem magyar érdek, ami a szövetségeseink, az EU, a NATO, az Egyesült Államok érdeke.

Nagyon jó lenne, ha valaki meggyőző érvekkel állna elő, mert Orbán Viktornak, a magyar kormányfőnek ez eddig sem külföldön, sem idehaza nem sikerült. Az egész világ értetlenül nézi, hogy hazánk kormányfője Oroszországot támogatja, hogy Ukrajna ellen hecceli a magyar lakosságot.

Pedig Orbán Viktor is nagyon jól tudja, hogy Magyarország nemzeti érdeke nem az, hogy Oroszországgal közös határa legyen, hogy Ukrajnát Moszkva törölhesse a térképről, hogy az Ukrajnában élő magyar kisebbség elhagyja szülőföldjét, és az ukrán behívó parancs átvétele helyett vagy az orosz megszállás elől Magyarországra meneküljön, vagy – ami sokkal valószínűbb – szétszóródjon Európában.

Hol szolgálja ez a magyar nemzeti érdeket? Ha ez nem a nemzeti érdekünk, ha ez ellentétes a józan ésszel, akkor Orbán Viktor miért teszi, amit tesz? Akkor miért? Miért? És még egyszer: miért? Ja, és miért hagyjuk, hogy ez tehesse? x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s