Hogy világos legyen, ki mellett áll Magyarország kormánya, pontosabban Orbán Viktor: a jelentős részt állami tulajdonban és állami irányítás alatt álló magyar MKB bank segedelmével 10 millió eurós, egészen pontosan 10 691 775 euró, azaz mintegy 4,1 milliárd forint hitelt adott a francia elnökválasztás 2. fordulójába bejutott szélsőjobboldali Marine Le Pennek, miután nem akadt bank a világon, amely a szélsőséges politikust hitelképesnek tartotta volna, és pénzt adott volna neki.

Ugyanez az Orbán Viktor 6 078 640 euró, azaz mintegy 2,2 milliárd forint humanitárius segélyre tartotta érdemesnek máig az orosz agresszió áldozatául esett Ukrajnát.

Gratulálunk Orbán Viktornak. Mint ahogy azoknak is, akik egy ilyen gyalázatos politikai kurzust reprezentáló, Európa szégyeneként lassan már bottal megpiszkálni sem igen érdemesnek tartott magyar kormányfőre, Orbán Viktorra és pártjára, a Fideszre szavaztak az április 3-i parlamenti választáson.

Az alábbi táblázatot egy, az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatást figyelemmel kísérő német intézmény tette közzé. Ebben minden ország szerepel, amely humanitárius, anyagi vagy fegyverszállítással megvalósuló támogatást adott Ukrajnának.

A jobb áttekinthetőség érdekében az alábbi grafikonok azt mutatják, hogy mely országok nyújtották a legnagyobb humanitárius, anyagi és fegyverszállításban testet öltő támogatást Ukrajnának. Természetesen Magyarország nincs közöttük, pedig a Visegrádi 4-ek, mely büszke tagjának vallja magát Orbán Magyarországa, alaposan kivették a részüket, mégpedig nemcsak a humanitárius segítségből, de még a fegyverszállításból is. Lássuk!

Az első táblázatban az Ukrajnának megítélt kormányzati támogatások láthatóak milliárd euróban. A zöld szín a humanitárius, a kék az anyagi, a piros a fegyverszállítási támogatást mutatja 2022. február 24-től napjainkig.

A második táblázat a kétoldalú kormányzati támogatások nagyságát ábrázolja az adott ország GDP-je arányában. Az első három helyen Észtország, Lengyelország és Litvánia áll, Szlovákia és Svédország előtt. A három első aktivitása földrajzilag és történelmileg teljesen érthető. Szlovákia és Svédország áldozatvállalása sokatmondó.

A harmadik táblázat, amely az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat mutatja, jól demonstrálja, hogy az Egyesült Államok egész Európánál több fegyvert juttat az Oroszország által megtámadott Ukrajnának. Sokatmondó, hogy abszolút értékben is a második legnagyobb fegyverdonor Észtország, megelőzve az Egyesült Királyságot, Olaszországot, Németországot és Svédországot.

Érthető kritika tárgya, hogy az Európa legnagyobb, a világ harmadik legnagyobb gazdaságát üzemeltető Németország csak az ötödik, alig előzve meg Csehországot és Svédországot. Különösen komoly bírálat éri Berlint, amiért nem hajlandó nehéz fegyverekkel segíteni Kijevet. Figyelemre méltó, hogy a 12 legnagyobb fegyverszállító közé két Visegrádi ország is beküzdötte magát: A csehek a 8., a szlovákok a 9. helyre. Az Ukrajnával több száz kilométeres határral rendelkező Lengyelország nem fért be az első 12-be.

Nem kell elkeseredni! Ahogyan éleződik a viszony a világ és Oroszország között, ahogy nap mint nap újabb orosz tömeggyilkosságokról érkezik hír, egyre közeledik a pillanat, amikor végleg bukik a Putyin-rendszer, és Oroszország felszabadul egy elmeháborodott uralkodása alól, ahogy ezzel párhuzamosan Magyarország is megszabadulhat Putyin itteni alteregójától, Orbán Viktortól.

Sajnos, ez nagy valószínűséggel nem a magyar nép döntése lesz, nem a magyar parlamenti ellenzék sikere. Sokkal inkább országunk szégyene, hogy megint egy mocskos rendszer utolsó csatlósaként vonulunk be a történelembe. Egy olyan diktátor irányítása alatt, akitől nemhogy megszabadulni nem voltunk képesek, de a magyarok egy jelentős többsége még rá is szavazott. x

Zsebesi Zsolt

Orbán 10 millió eurót adott Marine Le Pen választási kampányára, szemben az Ukrajnának eddig nyújtott 6 millió eurónyi humanitárius segéllyel” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s