Az Egyesült Államok bizalmas információkat osztott meg európai szövetségeseivel arról, hogy Oroszország lerohanhatja Ukrajnát. Az amerikai Bloomberg ügynökség úgy értesült, hogy az Egyesült Államok hírszerzései szerint Putyin invázióra készül. Az amerikaiak összekapcsolják és együtt értelmezik veszélyesnek a lengyel határon Lukasenka által kirobbantott menekültválságot, az Európának járó orosz gázszállítások politikai célú lebegtetését, valamint az ukrán határon felvonuló orosz katonákat és páncélosokat.

Mindezek együtt váltották ki, hogy az Egyesült Államok olyan titkos hírszerzési információkat osztott meg európai partnereivel, amelyeket eddig megtartott magának – állítja a Bloomberg. Érdemes itt megjegyezni, hogy szerdán váratlanul a Fehér Ház vendége volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A kialakult veszélyes helyzettel összefüggésben kell értelmezni, hogy a napokban Moszkvában járt a CIA vezére, Bill Burns, aki szintén nem rejtette véka alá aggodalmát az orosz katonai aktivitás miatt Ukrajna határainál.

Vlagyimir Putyin orosz elnök néhány napon belül két alkalommal is telefonon értekezett Angela Merkel ügyvezető német kancellárral, akivel a lengyel-fehérorosz határon kialakult menekültválság mellett szót ejtettek Ukrajnáról is. Az ukrán vezetést Putyin azzal vádolta meg, hogy „erőn alapuló destruktív politikát folytat.” Különösen azt fájlalta, hogy Kijev drónokat is bevet a szakadárok ellen. A fehérorosz határprovokációt kihasználva az orosz elnök azt akarta elérni Merkelnél, hogy az EU közvetlenül Putyin bábjával, Lukasenka fehérorosz elnökkel tárgyaljon a kialakult válságról.

A NATO Kínát nyilvánítja első számú ellenségének. Az orosz óriáskígyó benyálazza és lassan elkezdi lenyelni Fehéroroszországot, miközben halálos öleléssel fonja körbe Ukrajnát, míg Európát az északi gázvezeték pórázára veszi, de – Washington szerint – valójában Ukrajna lerohanására készül. Mindeközben Magyarország hűségesküt tesz Pekingnek és Moszkvának. Nem állunk jól. Orbán hazaáruló.

A függetlenségének 2018. november 11-i visszanyerésére emlékező Lengyelország elnöke a csütörtöki nemzeti ünnep alkalmából tartott beszédében kijelentette: Lengyelország a függetlenségét veszélyeztető hibrid támadás célpontja lett Lukasenko fehérorosz elnök KGB-je által. Mindeközben a nemzeti ünnepen szokásos módon nagy tűzerővel, élénk kormányzati támogatást élvezve vonult az utcára egyszerre orosz- és németellenes, nacionalista és neonáci jelszavakkal a lengyel szélsőjobboldal.

A hatalmas tömeg “üsd a liberálist”, “Washington a gonosz fővárosa”, “le az Európai Unióval” jelszavak mellett német zászlót is égetett. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s