A történelem nagy szerencséje, hogy alakításakor az emberek nagy tömegeit hidegen hagyja, mit gondolnak a jogtudósok és az alkotmányjogászok a status quo felszámolásának jogállami módjáról. A társadalmi transzformációk megvalósítói már sokkal azelőtt, hogy Hack Péter felbukkant a világtörténelemben, jól tudták, hogy akváriumból lehet halászlevet csinálni, de halászléből akváriumot nem annyira.

A történelemben száz példa van arra, hogy jogállami módszerekkel jogállamot fel lehet számolni, de a felszámolt jogállamban jogállami eszközökkel a jogállamot visszaállítani fából vaskarika, vagy a halaknál maradva, halászléből akvárium néma aranyhalakkal. Ha Hack Péter tanácsait kikérte volna bárki a történelem folyamán, még mindig adnák-vennék a rabszolgákat, a feudalizmus lenne az uralkodó államforma, a királyok osztanák a földbirtokokat, ahol a jobbágyok magukat fognák az eke elé, és érvényes lenne az ősiség törvénye (aviticitas, ius aviticum).

Még a francia forradalomtól is eltanácsolta volna Hack a gallokat, mert az utcán – ahogy mondja ma is – nem lehet a jog keretei között jogállami eszközökkel a jogrendet megváltoztatni. Ez a legrosszabb, ami Magyarországon történhet – Hack Péter legalábbis ezt állítja az index.hu portál szerint. A magyarok milliói nem értenek vele egyet, mert azt gondolják, hogy a legrosszabb az lenne, ha Orbán és rendszere nem omlana össze, csak mert egy nem létező jogállamban, azt jogállamnak minősítve, jogállami eszközökkel nem lehet elérni.

Hack is tudja persze, hogy Orbán jogrendjének lényege, hogy szabályait betartva Orbán addig marad hatalmon, ameddig akar. Nagy barátja, Vlagyimir Putyin ezt már elég világosan az orosz alkotmányba is beszerkesztette. Ez nálunk még formailag nem történt meg, attól még de facto tény, hogy Mária (köz)munka alapú Oroszországa, annak gazdasági és jogrendje is úgy van összerakva, hogy a hatalmat legálisan Orbántól elvenni ne lehessen.

Hack és sok hozzá hasonló szobatudós okoskodása szerint Magyarországon jogállam van, pedig sokan mások állítják, hogy ezt Orbán már felszámolta. Ami a helyén maradt, egy Patyomkin-demokrácia, jogállam romokban. Vagyis a feladat nem a jogállam eszközeivel változtatni bárki vagy bármi jogállásán, hanem a lerombolt jogállamot kell újraépíteni. Ha nem megy jogi úton, akkor máshogy. Mindeközben nem lehet és nem is kell a jogállam helyén létrehozott nem jogállam normáira hivatkozni, vagy azokat betartani. Bármennyire be is van rezelve ettől a budai magyar humán értelmiség, és bármennyire félti is ettől Hack Péter a vidám vasárnapjait. x

Zsebesi Zsolt

Hack Péter szerint lehet a halászléből akváriumot csinálni” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Végre egy világosan látható gondolata – egy az egyben egyezik az enyémmel.
    Bár, az írásnak nem tárgya, de megjegyezném.: Még súlyosabb csapások sorozata kell ahhoz, hogy ezt a maffia vallásállamot – Hack féle jogtalan eszközzel felszántsák. 🤮

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s