Puzsér Róbertnek jól láthatóan mozog a szája, mintha beszélne, de a Puzsér-bábot Márki-Zay Péter húzta a saját kezére, és az ő „hasbeszédét” halljuk a rongyemberkétől jönni. Puzsér most a 2006-os ellenzéki megmozdulások és utcai randalírozások évfordulóján egyenlőségjelet tesz egy – jellemzően – a fideszes Index.hu oldalán megjelent írásában Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közé.

Puzsér Márki-Zay Péter hasából beszélve azt próbálja elhitetni, hogy egyformán mítosz az ellenzék állítása arról, hogy 2006 egy felülről szervezett erőszakos államcsínykísérlet volt, vagy ahogyan a másik fél terjeszti, Gyurcsány álnok cselszövése lett volna, hogy erőszakhoz nyúlhasson hatalma megtartásához. (Ehhez mire lett volna szüksége a friss választási győzelem után, az talány – a szerk.)

Puzsér Gyurcsány egy friss nyilatkozatából azt sem érti, hogy miért mondja a DK elnöke, hogy 2006-ban az emberekben a jogos elégedetlenség is munkált, amikor az utcára mentek. Hogyan is érthetné, amikor ő is elfogadja az öszödi beszéd lényegének a hazugság beismerését, nem a beszéd valódi üzenetét, hogy ideje felhagyni a hazugságokkal, az emberek kábításával. A korábbi politikai gyakorlatot, a mindkét oldalon elburjánzott hazudozást tartja egyébként Gyurcsány a jogos elháborodása alapjának.

Puzsér is abból indul ki, hogy Gyurcsány hazudott, tehát mennie kellett volna, és mivel nem ment, megágyazott a Fidesz kétharmados győzelmének és az azóta tartó uralkodásának. Csakhogy egy rossz gazdaságpolitika vagy gyenge kormányzati munka önmagában nem adhat okot a demokrácia felszámolására, mint ahogy erre nem is került sor 2010-ig, pedig 1990 óta csak rossz kormányai voltak az országnak, kivéve a kármentő, szakértői Bajnai-kabinetet.

Kétségtelen annak a felelőssége, aki nem zárja be az emeleti erkélyajtót, és az ereszen felmászva kirabolják, elviszik mindenét, de normális helyeken az ajtót nyitva felejtő háziúr nem kerül a vádlottak padjára a betörővel együtt, és senki sem követel számára a bűnözővel azonos mértékű börtönbüntetést. A kivétel: Puzsér Róbert.

Nevetséges az is, ami szerint sem Gyurcsány, sem pedig Orbán nem akarta volna a börtönbe juttatni a másik felet, és most különösen visszatetsző volna, hogy a DK elnöke börtönnel fenyegeti Orbánt a kormányzati szintű és törvényekkel megtámogatott korrupcióért.

A 2006-os zavargások hátterének és a felelősök megbüntetésének nem voltak meg a feltételei, nem volt bizonyítható, és egy ilyen eljárás még inkább a Fidesz malmára hajtotta volna a vizet. Gyurcsány ellen pedig számos vizsgálat indult, de őt még Polt Péter sem tudta kikezdeni, pedig nem lehet azt mondani, hogy Orbán házi legfőbb ügyésze nem követett volna el mindent. Vagyis: talán nem is követett el Gyurcsány bűncselekményt.

Csakhogy a magyarok milliói és maga Puzsér is nem törvényes, az ügyészség által bizonyított, a bíróság által kimondott bűncselekményt akar látni, hanem – erősen ködösítve – elszámoltatást követel, mint ahogyan a jelenlegi demokratikus ellenzék is. Elszámoltatás pedig jogállamban nincs, ott csak bíróság és törvényeken alapuló elmarasztaló vagy felmentő ítélet van. De már a vádemeléshez is számos törvények szabta feltételnek teljesülnie kell.

Tehát: az egyesült demokratikus ellenzéket vezető Márki-Zay Péter és a hasából beszélő Puzsér törekvése az, hogy Gyurcsányt pont annyira elszámoltatandónak állíthassa be a 2 év 10 hónapos kormányfői munkájáért, mint Orbán Viktort a jövőre egyfolytában lehúzott 12 évért. Figyelmen kívül hagyva a két időszakban történtek szinte leírhatatlan tartalmi különbségét történelmi hazugság és ócska csúsztatás.

Orbán 12 év alatt egy új országot, egy illiberális Magyarországot hozott létre, amely ma a rendszerváltás óta a legrosszabb viszonyban áll minden nyugati gazdasági, politikai és védelmi szövetséggel, valamennyi európai és tengerentúli nagyhatalommal, és kizárólag azokkal ápol egyre mélyülő és nemcsak érdeken, de értékrenden alapuló szoros kapcsolatot – Kínával, Oroszországgal –, amelyek ellenségei az EU-nak, a NATO-nak, az Egyesült Államoknak, az egész nyugati világnak, ahová Magyarország 1990-ben, ezerévnyi hiábavaló kínlódást követően, bebocsájtást nyert.

A fentieken túl a magyarországi korrupció, a kormányfő családtagjai, barátai, kollégiumi szobatársai politikai szerephez juttatása, a nekik átjátszott közvagyon értéke elérte azt a nagyságot, amelyet már nemcsak a Kárpát-medencéből lehet jól látni, hanem Brüsszelből, Párizsból, Londonból, sőt Washingtonból is, de egyesek szerint a kínai nagy fal mellett egyedül ez az, ami az űrből szabad szemmel is jól megfigyelhető.

Ezt az egész orbáni politikai teljesítményt: benne a magyar demokrácia totális leépítését, a fékek és ellensúlyok felszámolását, a közmédia és a kereskedelmi média lenyúlását, a választások manipulálhatóvá alacsonyítását tartja Puzsér azonos nagyságú bűncselekménynek azzal, hogy Gyurcsány erőtlenül és rosszul kormányozta volna az országot, sőt – maga ismerte el – hogy a választási kampányban még pártjával együtt hazudott is, amit – Puzsér is tudja – a Fidesz és Orbán Viktor azóta napi rutinná nemesített a beismerés legkisebb szándéka nélkül.

Így aztán csak és kizárólag úgy lehet értelmezni Puzsér mozgó száját, mintegy szajkózását annak, hogy – persze társadalmi igényt kielégítve – az Orbán-rezsimmel együtt le kell váltani az eddigi ellenzéket, mindjárt a DK-val kezdve, mert annak vezetője hazug, és Orbánnal azonos felelősséggel bír Magyarország elmúlt 12 éves kudarcsorozatáért. Hogy ez mennyire nem igaz, azt fentebb indokoltuk, de hogy mi az értelme, az is eléggé egyértelmű.

Puzsér Róbert Márki-Zay Péter hasából beszélve semmi mást nem tesz, mint folytatja a gyurcsányozást, és ennek semmi más célja nincs, mint hogy gyengítse az ellenzéki összefogás legnagyobb pártjának, e párt kormányfői ambíciókat dédelgető elnökhelyettesének, Dobrev Klárának az esélyeit és pozícióját, amivel a saját maga személyes ambícióit szolgálja, nem számolva azzal, hogy mennyit árt a demokratikus ellenzéki összefogásnak.

Ha tévedek, nyilván napokon belül jön az elhatárolódás Márki-Zay részéről Puzsér állításaitól, vagy – a már jól megszokott – bocsánatkérés, de ez a legkevésbé valószínű, hiszen pont ennek elkerülése céljából jött a frontális támadás Gyurcsány ellen látszólag Puzsér szájából, de valójában Márki-Zay hasából.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s