Babis és Orbán választás előtti összeröffenése

Összesen 300 politikus – köztük a hétvégi parlamenti választásokra készülő cseh kormányfő neve – szerepel a most nyilvánosságra került dossziéban, amelyben egy világméretű újságírói együttműködés keretében offshore és postaládacégek, illetve az ilyen szolgáltatásokat igénybe vevők adatai gyűltek össze.

A legkényelmetlenebb helyzetbe Orbán Viktor személyes barátja, a cseh kormányfő kerülhet, akinek választási kampányát egyébként a napokban Orbán Viktor a helyszínen és személyesen támogatta. Andrej Babis cseh kormányfő vehemensen cáfolja a róla szóló információkat, és azzal vádolja az újságírókat, hogy befolyásolni akarják a cseh parlamenti választások eredményét. Az előzetes felmérések szerint Babisnak és párjának győzelmi esélyei vannak, vagy voltak.

A dosszié összeállításán 12 ország 600 újságírója dolgozott, és az átvizsgált dokumentumok mintegy negyed évszázadnyi időt ölelnek fel, 1996-tól 2020-ig. Összesen 14 offshore cég mintegy 29 ezer offshore számláját vizsgáltak át, 11 millió 900 ezer dokumentumot, amelyről 2,94 terabyt adat gyűlt össze.

Ennek a hatalmas munkának az eredménye a szűrőn fennakadt 300 politikus a világ minden tájáról. Az esetek kapcsán a korrupció mellett a pénzmosás, az adócsalás alapos gyanúja és terroristák finanszírozásának a lehetősége merült fel, de ezek bebizonyítása még további szakértői munkát és az érintettek megkeresését is szükségessé teszi.

Babis ellen egyébként évek óta rendőrségi nyomozás folyik, mivel egy szállodakomplexum, amely egy időre rokonai nevére került, mintegy 2 millió eurós jogosulatlan uniós támogatást kapott, majd az ingatlan egy idő múlva ismét visszakerült Babis egyik cégének tulajdonába.

A cseh rendőrség az idén ismét nekifutott, hogy az eddig nem kellően bizonyított csalást vádemelési szakaszba juttassa. A cseh kormányfőt, aki egyébként milliárdos vállalkozó is, nem ezzel az egyetlen gyanús üggyel vádolják, mert egész ingatlanbirodalmának forrásai a mai napig ismeretlenek.

Babis korrupciós és pénzmosási ügyei átszőtték életét, de egész csalásgyanús életpályája nem zavarta a cseh választókat abban, hogy az urnáknál bizalmat szavazzanak neki, amibe egészen látványosan hasonlít magyarországi barátjára, Orbán Viktorra.

A magyar kormányfő esetében a közpénzek magánkezekbe, rokonokhoz, barátokhoz és vazallusokhoz juttatása olyan nagyságrendet ért el, hogy az pont mint a kínai nagy fal, már a holdról is jól látszik. Ahogy Orbán családtagjai ellen, úgy Babis ügyeiben is évek óta vizsgálódik az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF, eddig nem sok eredménnyel. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s