Xavier Novell Goma

Isten és Ámor útjai kifürkészhetetlenek. Xavier Novell Goma, a spanyol Solsona 52 éves püspöke beleszeretett egy 38 éves, kétgyermekes pszichológus nőbe, aki – horribile dictu – egy, a spanyol sajtó által sátáni-szexuálisnak minősített könyv szerzője is egyben, ami még súlyosabbá teszi a püspök tettének megítélését, aki, mielőtt a hölgy ölébe ámult, a melegek, az abortusz, az eutanázia kérlelhetetlen ellenségeként volt ismert, továbbá maradék idejét az ördögűzésnek szentelte mint az exorcizmus kiemelkedő szakértője.

A reformernek ismert Ferenc pápa sem tehetett mást, minthogy augusztus 23-án elfogadja a püspök lemondását, amit személyes okokkal magyaráztak, és helyesen, mivel még egy püspök esetében is nehéz személyesebb ügyet találni, mint azt, hogy beleszeret-e egy pszichológus nőbe vagy nem. Kétségtelen, jobban is választhatott volna, nem kellett volna mindjárt Jézus helyett egy botrányos szexuális könyv szerzőjével, két gyermek anyjával kötni össze az életét. Kétséges persze, hogy mennyire fogadta volna jobban a klérus, ha szerelmének tárgya egy apáca, de ezt már soha nem tudjuk meg.

Azt azonban igen, hogy a püspök egészen normálisan tálalta a történetet, nem öntötte le sem ördögi, sem pedig isteni magyarázatokkal. Lemondását követően a sajtónak annyit mondott: „Szerelmes lettem, és szeretném a dolgot jól csinálni.” Reméljük, sikerül neki, ami nem olyan biztos, hiszen 52 évesen elég későn kezdi. Xavier Novell Goma nekem szimpatikus. Kész vagyok megbocsátani neki a melegek, az abortusz és az eutanázia elleni fellépését, de még kedvenc időtöltését, az ördögűzést is. Nem úgy a katolikus egyház, amelynek – velem szemben – a megbocsátás a vallása.

A pápa megfosztotta ugyan egyházmegyéjétől, de minden püspöki felhatalmazását meghagyta. Így aztán ő lesz új lakóhelyén, a Barcelona melletti Manresa városában, egykori püspöki palotája közelében, de talán a világon is, az egyetlen agrármérnök, mert így helyezkedett el, aki katolikus püspökként fogja irtani istennek a növénytermesztők számára kártékony teremtményeit, mégpedig isten kegyelméből a multinacionális vegyipar legkorszerűbb termékeivel. (Vagy egyszerű ördögűzéssel?)

A történet látványosan világít rá, milyen nehéz, ha lehetséges egyáltalán, püspökként megfelelni a katolikus egyház felállította követelményeknek. Mert az se tetszett volna a Vatikánnak, ha kiderül, hogy a püspök úr, korábbi nyilvános fellépése ellenére, meleg, és házasságra akar lépni a sofőrjével, egy 38 éves autószerelővel.

Az se tetszett volna, ha kiderül, nem úgy szereti a gyermekeket, ahogy isten a sajtjait, hanem jobban, vagyis ha pedofil lenne. Nem világos tehát, hogy a heteroszexualitás vagy a homoszexualitás-e a nagyobb bűn püspökök esetében. Hacsak! Hacsak nem abból indulunk ki, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, mert akkor legyen inkább a sofőr.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s