Az osztrák parlament csütörtökön nagy többséggel járult hozzá, hogy az európai ügyészség kiterjeszthesse tevékenységét a szomszéd országra, és szabadon üldözhesse Ausztriában is az EU pénzekkel kombináló, az Európai Uniót megrövidítő bűnözőket. Ezzel az alpesi köztársaság banánköztársasággá válik – legalábbis Orbán Viktor szemében, aki az Európai Ügyészség ilyen felhatalmazását Magyarország tekintetében elutasította, mert szerinte az az ország szuverenitásának elvesztésével lenne egyenlő.

A Nemzeti Tanácsnak hívott osztrák parlament ugyanezen a napon szólította fel a kormányt egy akcióterv kidolgozására a jobboldali szélsőséges megnyilvánulások és mozgalmak ellen. A határozat értelmében a kormánynak minden lehetséges eszközzel szembe kell szállnia „a jobboldali szélsőségekkel, az úgynevezett népi világképpel, az ehhez kötődő rasszista, antiszemita, cigányellenes, muzulmán ellenes, feminizmus ellenes, homofób és a transzneműek elleni agitációval, akár a digitális térben, akár bárhol máshol, bármilyen formában falósul is az meg.”

Talán nem véletlen, hogy mindkét döntést egyedül az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) utasította el. Ez az a párt, amelyiket a Fidesz a legközelebbinek érzi magához Ausztriában, és ez az a párt, amelynek korábbi elnökével Heinz-Christian Strachével Orbán Viktor a lehető legszorosabb, személyes barátságot ápolja a mai napig.

Amikor még Strache az osztrák koalíciós kormány tagja volt, az úgynevezett Ibiza-botrányban, egy videó felvételen méltatta Orbánnak a magyar sajtó megszerzésében elért sikereit, és hasonló tervei megvalósításához egy magát orosz oligarcha feleségének kiadó nő anyagi segítségét lett volna hajlandó elfogadni, némi állami megrendelésekért cserében. A politikus belebukott a videóba, és megbukott a pártjának részvételével működő osztrák koalíciós kormány is.

Mindannak ismeretében, hogy mit képvisel Strache pártja, mi ellen szavaz, teljesen érhető a Fidesz és az FPÖ jó viszonya, hiszen azon jelenségek jó része, amelyek ellen az osztrák parlament határozott fellépést vár a kabinettől, lényegében megegyezik a Fidesz programjával és az Orbán-kormány gyakorlatával.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s