Orbán Viktor gondosan kitöltötte a kérdőív mind a 13 pontját, lelkiismeretesen válaszolt a kérdésekre, amelyeket saját magának tett fel arról, hogy miként lehetne megakadályozni a kóborállat-helyzet fokozódását, hogyan lehetne javítani az állatok életkörülményeit Mária (köz)munka alapú országában, ha már az emberek helyzetét sehogyan sem – tudtuk meg a kormánypárti index.hu hírportáltól.

A magyar kormányfő – átérezve a probléma állati nagy jelentőségét – egy percig sem hezitált, és azonmód nemzeti állatvédelmi miniszteri biztost kent fel, hogy ilyen is legyen, mert még nem volt. Feladata az, hogy felmérje az országos kóborállat-helyzetet, és ismertesse a felelős állattartás szabályait. Nagy István agrárminiszter saját kezűleg nevezte ki Ovádi Péter fideszes országgyűlési képviselőt a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztossá.

Édes istenem! A magyar emberek milyen régen és mennyire vágynak már arra, hogy társállatoknak és/vagy gazdasági haszonállatnak tekintsék őket, miniszteri biztos foglalkozzon az életkörülményeikkel, az alacsony béreikkel, a kis nyugdíjukkal, a közmunkából szerzett éhbérükkel, a rossz tartási körülményeikkel, meg mindennel, amivel egy miniszteri biztos nagy szeretettel foglalkozni szok vagy szokik.

A Fidesz Indexe fontosnak tartotta a hírrel kapcsolatban megjegyezni, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere már korábban Szabó Rebekát Budapest állatvédelemért felelős megbízottjának nevezte ki, vagyis ha a libsik védik az állatokat, akkor az illiberálisok is megteszik ugyanezt, és késlekedés nélkül az állatok hóna alá nyúlnak, hiszen alig több mint egy év múlva választások lesznek, ahol minden állat voksa számít.

Egyelőre arról nincs hiteles és reprezentatív adatunk, hogy miként fogadták a kezdeményezést az állatok, főleg a kóbor állatok véleményének begyűjtése akadozik, de annyit megtudtunk, hogy a haszontalan állatok státuszában egzisztáló hajléktalan magyar emberek üdvözlik a kezdeményezést, mivel sokuknak van társállata, jellemzően kutyája, és azt gondolják, hogy eme társállat helyzetének államtitkár irányította jobbulása kedvező hatással lehet az ő életkörülményük alakulására is.

Lehet, hogy a magyar hajléktalanok és szegények százezrei délibábot kergetnek, de az sem teljesen kizárt, hogy a kutyájuk, macskájuk helyzetében bekövetkező, miniszteri biztos indukálta pozitív folyamatok hatására az ő életminőségük is kedvezően változhat. Logikusnak tűnik, hogy a társállatok és a haszonállatok egzisztenciájának jobbulása és az őket tartó emberek életének javulása között korreláció áll fenn . Vita jelenleg a Fidesz parlamenti frakciójában csak arról folyik, hogy az állatok helyzetét kell-e előbb javítani ahhoz, hogy az embereké is javuljon, vagy fordítva.

Akik esetleg azt gondolnák, hogy Orbán Viktor a koronavírus pandémia és a vele járó gazdasági csődhelyzet, a növekvő munkanélküliség és életminőség-romlás körülményei között, amolyan elterelő hadműveletképpen, az emberek nehéz helyzete helyett az állatok életkörülményeire tereli a társadalmi figyelmet, azok nem biztos, hogy rosszindulattól vezérelt téves véleményt képviselnek.

Orbán Viktor tisztában van azzal, hogy a gyerek- és családszerető magyar társadalom hamarabb hagy az utcán éhen halni vagy csontkeményre fagyni egy hajléktalant, mint étel és ital nélkül tengődni egy kóbor kutyát. Nincs az a gazdátlan eb és az a kóbor macska, amelyen meg ne esne a magyar emberek szíve, miközben az ország hajléktalanjai és szegényei, akik állati körülmények között élnek az utcán, vagy fűtetlen otthonaikban vegetálnak a magyar vidék zsákfalvaiban, hiába várnak széles társadalmi szolidaritásra és az állatmentő után egy embermentő miniszteri biztosra.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s