Valamennyi egykori, ma még élő amerikai védelmi miniszter közös felhívásban figyelmeztette a hivatalban lévő, választást vesztett amerikai elnököt, Donald Trumpot, hogy ne próbálja meg a hadsereget hatalma alkotmányellenes meghosszabbításához felhasználni.

A 10 egykori miniszter emlékeztetett arra, hogy „mindannyian esküt tettünk az alkotmány tiszteletben tartására és minden belső és külső ellenséggel szembeni védelmére. Nem egy pártra, nem egy személyre esküdtünk fel.” A The Washington Postban megjelentetett vendégkommentárjukban a demokrata és a republikánus párti egykori miniszterek szerint nem szerencsés a hadsereget „alkotmány- és törvénysértő akciókba vinni”.

A figyelmeztetés – neve említése nélkül – Donald Trump elnöknek szól, akinek környezetében az utóbbi napokban nyíltan szóba került a hadsereg bevetése annak érdekében, hogy a választás eredményét Trump javára módosítsák. A még hivatalban lévő elnök a mai napig nem ismerte el vereségét és ellenfele, John Biden győzelmét, minden alap nélkül választási csalást vizionál, és magát tartja győztesnek.

A magyar parlament fideszes képviselői, a Fidesz miniszterei – szemben az amerikai miniszterekkel – lelkesen vállalják, hogy egy pártra, egy emberre, Orbán Viktorra esküdtek. Őrá tették fel az életüket. Egészen pontosan fogalmazva, életüket Orbán Viktor kezébe tették. Még pontosabban, az életük, karrierjük, anyagi jólétük, de személyi szabadságuk is Orbán kegyétől függ.

Az alábbi videón Orbán Viktor kormányfői esküje látható. Az aktus szereplői közül nagyon sokan mára kegyvesztetté váltak. Bizonyítékául annak, hogy – mondjon is bárki akármit – Magyarország nem parlamenti demokrácia, hanem egy elmeháborodott, enyves kezű politikai és köztörvényes bűnöző homokozója, ahol attól és akkor veszi el a játékát, akitől akarja és amikor akarja.

A videó megtekintéséhez kattints a képre!

Természetesen Orbán demokráciát hazudik, amiben – lehet akarata ellenére, de inkább haszonlesésből – a magyar parlamenti ellenzék is a segítségére van, amikor részvételével a parlament „munkájában” azt a látszatot kelti, mintha hazánkban négyévenként szabad, demokratikus választásokat tartanának, amit az ellenzék is megnyerhet, ha sikerül a pártjainak összefogniuk.

Vak és süket az, aki elhiszi, hogy Orbán megenged magának egy választási vereséget, vagy el tudja képzelni, hogy Orbán választást veszít, majd gratulál a győztesnek, és feltett kézzel átadja a hatalmat az ellenzéknek. Ez meg sem fordul a fejében, és nem is várható el tőle, hogy önként bevonuljon a börtönbe, lemondjon összelopott jószágairól és az imádott hatalmáról, a budai várból nyíló csodás kilátásról.

Tetszik, nem tetszik, szép, nem szép, az orbáni rezsimet nem lehet a választási fülkék biztonságos homályában bátran leadott szavazatokkal eltávolítani a hatalomból. Ehhez többre lesz szükség. Az sem elég, ha az Európai Unió végre helyén értékeli, és nemcsak megbélyegzi, de szankciókkal is sújtja a magyar diktátort. Csak a társadalom széles rétegeinek összefogásával és határozott, az erőszaktól sem visszariadó fellépésével lehet Magyarországot újra demokratikus országgá tenni.

Nem mint egykori miniszter, csak mint magyar polgár figyelmeztetek, hogy fideszes vezetők járhatónak tartják a hatalom megtartásának erőszakos útját, és ennek retorikai előkészítése már megkezdődött, amikor fideszes politikusok az ellenzéket hazaárulással vádolják, külföldi ügynöknek, Soros-bérencnek, idegenszívűnek, a hazájukat külföldön lejárató közellenségnek állítják be.

Magyar György ellenzéki ügyvéd legutóbb egy írásában úgy vélekedett, hogy nem helyes Magyarországon háborúról beszélni az ellenzék és a kormánypárt között, mivel demokratikus országokban a választások tétje nem egymás elpusztítása, hanem a politikai váltógazdaság törvényei szerint a hatalmat gyakorló pártok helycseréje. Demokratikus országokban ez így is van, de Magyarország nem demokratikus ország.

Magyarországon nem politikai versengés folyik a hatalomért, hanem igazi harc, amelyet úgy nem lehet a győzelem esélyével megvívni az ellenzéki oldalon, ha még azt sem ismerik fel vezető képviselői, hogy itt nem versengés folyik, hanem a kormányzó párt minden lehetséges eszköz felhasználásával az ellenség, az ellenzék elpusztítására, leszámolásra, a végső győzelemre tör.

Aki háborúban, szőnyegbombázás, rakétatámadás, tüzérségi össztűz, páncélos roham esetén nem képes erővel megvédeni a saját életét és szabadságát, aki békegalambokat reptet sólymokkal szembe, az nagyobb kárt és veszteséget okoz a saját táborának, mintha elismerné, hogy háború van, és ennek megfelelő eszközökhöz nyúlna.

A demokrácia eszközeivel, a demokratikus játékszabályokat betartva nem lehet olyan ellenfelet legyőzni, aki nem demokratikus eszközöket használ, aki semmilyen demokratikus játékszabályt nem tart be. Orbánt nem lehet csak úgy elküldeni. Erővel lehet csak kiverni a hatalomból, kizárólag kifüstölni lehet a budai várból.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s