Kirill moszkvai pátriárka jelenlétében, de Vlagyimir Putyin orosz elnök távollétében szentelték fel vasárnap az orosz hadsereg központi ortodox templomát a moszkva melletti kubinkai Patriot (Hazafi) nevű parkban.

Az ország katonai vezetése és a hadügyminiszter részvételével megtartott ceremóniával a Németország felett aratott győzelem 75. évfordulójára is emlékeztek. A hivatalos és rendszeresen katonai parádéval összekötött ünnepségeket a nagy erővel kitört oroszországi koranavírus-járvány miatt május 9-éről június 24-re halasztották.

Valószínűleg a kimagaslóan nagy számú fertőzéssel és az igen sok halálos áldozattal járó járvánnyal függ össze, hogy az ünnepélyes aktuson nem jelent meg Putyin elnök.

Feltűnést keltett azonban, hogy a több száz résztvevő egyikén sem volt szájmaszk, miközben csak az orosz hadseregben ezernél is több a Covid-19 vírussal fertőzött katona. A hivatalos adatok szerint a monumentális, 95 méter magas templom 77 millió eurójába került az orosz adófizetőknek.

Nem hiszem, hogy tévednék – bár nem akarok tippeket adni – , Magyarország sem ússza meg az oroszokéhoz hasonló, új, dekoratív katonai templom nélkül. Egyelőre nem hallani róla, de az ilyen döntések Magyarországon isteni sugallatra és villámgyorsan szoktak megszületni. A magyarok istene egyelőre még nem döntött.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s