Egyessel és kettessel kezdődő személyi számú igazi magyar nemzetállamimádók

A 2-es számmal kezdődő személyi számú Varga Judit – cáfolva a hibás általánosításokat -, pont olyan marhaságokat tud beszélni, mint az 1-es számmal kezdődő személyi számú politikustársai. Ami ékesen bizonyítja, hogy Kövér Lászlónak megannyire nincs igaza, amikor azt állítja, hogy másmilyen viselkedés várható a nőktől, mint a férfiaktól.

„Azok, akik folyton több Európát akarnak, most azzal kellett szembesüljenek, hogy az emberek életét veszélyeztető helyzetben, egyik napról a másikra, teljes joggal önzően viselkedő, bezárkózó nemzetállamok Európáját találtuk. (…) A nemzetállami Európa-kép erősödött meg” – állítja nem titkolt elégedettséggel Varga Judit a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára, igazságügyi miniszter, a magyar politikai elit 2-es számmal kezdődő személyi számú, Kövér László ízlése szerint is ennek megfelelően viselkedő új ásza.

Azt most ne firtassuk, hogy maga a nemzetállam ideálját és az önzést, a „nekünk Magyarország az első” elvet valló Orbán-kormány is megsegített számos más országot védelmi eszközökkel a járvány ideje alatt, igaz, nagy többségük az EU-n kívüli ország volt, de akkor is. Nem számít Varga 2-nek, hogy francia, olasz vírussal fertőzötteket kezeltek német kórházakban, mivel azokban nem voltak kihasználva az intenzív ágyak.

Az sem, hogy milyen széles körű együttműködés valósult meg és valósul meg a szokásos piaci verseny mellett is a vírus elleni szérum létrehozásában, mert Varga 2-nek a női, ámde a férfiideáljával, Orbán Viktorral azonosan működő agyában csak a lezárt határok számítanak, amelyeket egyébként mindjárt a veszély enyhülésével folyamatosan nyitnak meg az európai országok, nyilván abból kiindulva, hogy „a bezárkózó nemzetállamok Európájáé” a jövő.

Ami ezután jön, Varga 2 szerint természetesen – legyen is az bármi – mindenképpen Orbán Viktort igazolja majd. Nevezetesen, hogy százmilliárdos segélycsomag összeácsolásán dolgozik Brüsszel két uniós tagország, Spanyolország és Olaszország megsegítésére. (Most ne foglalkozzunk azzal, hogy sem Magyarország, sem a többi európai ország nem nemzetállam, mint ahogy nagyon szeretnénk, ha Románia sem nemzetállamként definiálná magát, szemben Magyarországgal, amely – nem számolva a realitásokkal -, kitart nem létező nemzetállami mivolta mellett.)

A vita nem a körül folyik, hogy az önző nemzetállamok oldják meg maguk a problémáikat, ha már egyszer maguk hozták azokat össze, hanem arról, hogy a többi EU-tagország hogyan tud segíteni ezeknek az országoknak abban, hogy kilábaljanak a nem a koronavírus által okozott, de a pandémia elmélyítette válságukból. Az nem vitatéma, hogy segíteni kell a nehéz helyzetbe kerültnek, a nézetkülönbség abban van, hogy ezt miként tegyék.

A 27 országból négy olyan van, az úgynevezett takarékosak, akik nem akarják, hogy az olasz és a spanyol államadósságot összeurópai kötelezettséggé tegyék úgynevezett euróbonok kibocsátásával, amelyekért az EU egésze vállalná a kezességet. Az elképzelés ellenfelei Ausztriával az élén (nincs közöttük Magyarország) azt szeretné, ha az érintett országok maguk vennének fel kedvezményes hiteleket a saját felelősségükre. Abban segítenének csak, hogy az ominózus hitel minél kedvezőbb feltételek mellett legyen megszerezhető, de a visszafizetésért már nem vállalnának egyetemes EU-szintű felelősséget.

A közösen vállalt felelősséget egy-egy tagország hiteleiért hosszú időn keresztül Berlin is határozottan ellenezte, de mára francia-német egység jött létre abban, hogy az egész EU, ezen belül Németország és Franciaország érdekeit is az szolgálja, ha egyetlen tagország kezét sem engedik el, senkit nem hagynak az árok szélén, és azok az országok, amelyek inkább az EU előnyeinek élvezői, mint mások, többet tegyenek a közös asztalra, mint a többiek.

Ez a szolidaritás és a politikai realitás hasznos keverékének látszik, és – szemben Varga 2 értékelésével – a nagyobb Európa felé mutat, ami – ugyancsak szemben Varga 2-vel – nem ördögtől való, bármennyire is így állítják be a Fidesz 1-es és 2-es számmal kezdődő személyi számú vezetői. Az Európai Unió vagy az erős Európa irányába lép előre, vagy szétesik, ami – szemmel láthatólag – sem Kövér 1-nek, sem Varga 2-nek nem tűnik olyan kedvezőtlen fejleménynek, mint amilyen az a valóságban lenne.

Szerencsére Európát nem Orbán és Kövér imádó 1-esek vagy 2-esek irányítják, ezért inkább azzal kell számolni, hogy nem Orbán 1-et és Varga 2-t fogja igazolni a jövő, hanem azokat, köztük az európai nagytőkét, a francia és a német multinacionális cégeket, amelyek egy erős, központosított, nagy belső, szabad piaccal működő Európában érdekeltek, mert – nem kellene elfelejteni – az EU gondolata nem az európai tömegek kollektív bölcsességének a gyümölcse, hanem az európai, mindenekelőtt a német és francia nagytőke kiegyezése hozta létre és tartja egyben.

Amíg a világ uralkodó gazdasági rendje a piacgazdaságnak, néha nem kis eufóriával szociális piacgazdaságnak nevezett, de valójában a kapitalizmus, addig Orbán 1-nek és Varga 2-nek is jó lenne tudomásul venni, hogy nem Mészáros Lőrinc vagy Csányi Sándor fújja a passzátszelet sem Európában, de még Magyarországon sem, bármilyen gyorsan gyarapodik is állami hátszéllel, a magyar adófizetők pénzéből a magyar nemzeti nagytőke. Képviselői még akkor sem látszanak ki a Kárpát-medencéből, ha 15 millió magyar vállára állnak, mert akkor is az Audi, a Mercedes, a General Motors, a Bosch vagy a Siemens látszik innen kicsit messzebbről, de közelről is.

Annak a bizonyos laza európai nemzetállamok mantra valóra válásának, vagyis az EU szétesésének vagy egy magyar kilépésnek az első számú áldozata Magyarország lenne, és nem Németország vagy Franciaország, de még a takarékos Ausztria sem, amelynek van annyi magához való esze, hogy tisztában legyen az uniós tagság előnyeivel, és ennek megfelelő politikát folytasson, még ha néha-néha szembe is megy a fő áramlattal. Európa 1-es és 2-es hülyéinek szerepét már régen kisajátította a magyar vezetés, jóval azelőtt, hogy Varga 2 meglátta a nagy lehetőséget Kövér Lászlóban és Orbán Viktorban a Varga család büdzséjének feljavítása terén. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s