A sokakat érdeklő kérdésre, hogy lesz-e, és ha lesz, mikor lesz a koronavírus-járványnak tömeges fertőzési szakasza Magyarországon, két válasz van. Az első: ha Orbán Viktoron múlik, soha nem lesz. A második válasz: a tömeges tesztelés megindításával egy időben. Csakhogy: ez utóbbi tényleg Orbán Viktoron múlik, hiszen ő dönti el, hogy megkezdjük-e végre az emberek tesztelését, és ezzel a ténylegesen fertőzöttek száma a mai, irreálisan alacsonyról a reálishoz közelebbi értékre, magasabbra nő-e.

Amíg – gyakorlatilag – nem tesztelünk, addig a fertőzöttek száma nem fog megugrani, mivel a kis számban elvégzett tesztek kis számú fertőzöttet fognak feltárni. A nagy számú tesztek – egyszerű matematika – nagyobb számú fertőzést mutatnak ki. Ezt igazolják a külföldi példák is, ahol naponta több tízezer tesztet végeznek, és ahol a napi tesztek száma inkább a 100 ezerhez közelít. Nálunk az eddig összesen elvégzett tesztek száma alig több 30 ezernél.

Nem véletlen, hogy Magyarországon a fertőzöttek száma immár február óta nagyságrendileg mindig ugyanúgy nő. Ez nem azért van, mert egyelőre ilyen alacsony és egyenletes ütemben emelkedik a fertőzöttek száma, hanem azért, mert állandónak tekinthető, nem nő szignifikánsan a naponta elvégzett tesztek száma. Amíg a tesztek napi száma így marad, Magyarország is marad a csoportos fertőzés szakaszában.

A járvány tehát nálunk olyan ütemben terjed, amilyen ütemet Orbán Viktor szükségesnek, vagy jónak, kommunikálhatónak tart. Ehhez még csak nagyon nem is kell meghamisítani a fertőzöttek adatait, elég kellően kevés tesztet végezni. És így is járnak el, miközben Müller Cecília szájacskájával egyre csak azt hirdetik, hogy nincs szükség tömeges tesztelésre.

Ahogyan az országos tisztifőorvos szellemesen megfogalmazta, a teszt nem állítja meg a járványt. Ami igaz is, mint ahogy a lázmérő sem előzi meg a lázat, vagy a fürdőszoba mérleg sem az elhízást, vagy a röntgen a tüdőbajt. De akkor, mi akadályozza meg a járvány tömeges fertőzési szakaszába lépését? Magyarországon kizárólag a politikai akarat, ami nálunk egyenlő Orbán Viktor akaratával.

A stratégia egyszer és szinte zseniális. Tartsuk alacsonyan a tesztek számát! Ezzel sztenderd alacsony szinten marad a napi fertőzöttek száma. Csak azok a fertőzöttek válnak ismerté, akik állapota olyan súlyos, hogy kórházi kezelésre szorulnak. Őket tesztelik szinte kizárólag. A többiek otthon kihordják lábon a koronavírust, anélkül, hogy rontanák a fertőzési statisztikánkat. Csak akkor kerülnek be a statisztikába, egy részük mindjárt a halálozásiba, amikor súlyosbodik az állapotuk.

Az eddigi megfigyelés szerint a COVID-19 vírussal fertőzöttek 6 százaléka kerül csak kritikus állapotba. Vagyis: elég az emberek nagy részét házi karanténre ítélni, nem tesztelni, otthon figyelni, hogy miként alakul az állapotuk. Ha simán meggyógyulnak, akkor a statisztikát nem rontva vészelték át a járványt. Ez végül is a fertőzöttek döntő többsége, vagyis az ő elhallgatásukkal, nem tesztelésükkel lehet javítani a legjobban a védekezés hatékonyságáról alkotott képen.

A naponta jelentett nevetségesen kevés igazoltan új fertőzött számát legalább 50-el megszorozhatjuk, és akkor kapunk a valósághoz közeli adatot. A járvány miatt kiürített 36 ezer kórházi ágy azt jelenti, hogy a magyar hatóságok a 6 százalékos átlagos súlyossággal számolva, 360-400 ezer fertőzöttel kalkulálnak. Ebből azonban igyekeznek minél kevesebbet kimutatni, hiszen ezek jó része – ha nem tesztelik – úgy megy át a fertőzésen, mintha soha nem is lett volna fertőzött.

Csaló, hazug és rossz eljárás ez, mert az emberek egy jelentős részét félreinformálják a napi adatok, ennek alapján rossz döntéseket hoznak, hiszen nem is érthető számukra, miért kell otthon maradni, annyira óvatoskodni, és mire kell az országnak 36-39 ezer kiürített kórházi ágy. Az információk orbáni meghamisítása keserű ébredéssel fog végződni.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s