Isztambul ellenzéki polgármestere Ekrem Imamoglu frontális támadást indított Törökország teljhatalmú elnöke Recep Tayyip Erdoğan ellen. A legnagyobb török város hónapokkal ezelőtt megválasztott, a semmiből érkezett ellenzéki polgármestere, aki két vállra fektette Erdoğan pártját Isztambulban, most teljes mellszélességgel kiállt Erdoğan nagy álma, a Márvány tengert és a Fekete tengert összekötő, Isztambulon keresztül vezető csatorna megépítése ellen.

Erdoğan magyar barátjához és minden diktátorhoz hasonlóan imádja a gigaberuházásokat, mint amelyek a nagy vezér erejét és korlátlan befolyását hivatottak demonstrálni. A török elnök jóval Orbán Viktor előtt költözött a világ – egyes becslések szerint – legnagyobb palotájába, amelynek – írd és mond – 1050 szobája van, 200 ezer négyzetméteres és mintegy 150 milliárd forintnak megfelelő összegbe került.

A török diktátor álma, hogy a két tengert (a Márvány tengert és a Fekete tengert) egy csatornával kösse össze, amely a Boszporusz szorossal párhuzamosan húzódna mintegy 45 kilométer hosszúságban. Az új vízi út átszelné, két részre osztaná Isztambult, amelynek mintegy 8 millió lakosa így egy sziget lakójává válna.

Imamoglu egyenesen őrültnek nevezte a szinte felmérhetetlen költségekkel és nagy területű erdőirtással és egyéb környezetkárosodással járó tervet, amely új kihívást jelentene a város lakói számára, akik egyébként is állandó földrengésveszélyben élnek. Erdoğan a Boszporusz hajóforgalmának egy részét is a csatornába szeretné terelni, ami – az isztambuli polgármester szerint – teljesen értelmetlen, mivel a szoros hajóforgalma az elmúlt 10 évben jelentősen visszaesett.

A polgármester és a török elnök közötti háború hétfőn élesbe fordult. A török környezetvédelmi minisztérium ráütötte a pecsétet a projektre, amelyben nem látott semmilyen veszélyt a környezetre. Ezzel szinte egy időben Imamoglu felmondta azt a megállapodást a csatorna megépítéséről, amit még abban az időben írt alá a város és a török kormány, amikor Erdoğan pártja adta az isztambuli polgármestert. A konfrontáció immár elkerülhetetlen és teljesen nyilvánvaló, nem csak a csatorna a tétje.

Török politikai megfigyelők szerint ezzel Ekrem Imamoglu, az isztambuli Karácsony Gergely megfújta a harci kürtöt és immár nyíltan az elnök hatalmának megtörését tűzte a zászlajára. A török ellenzék már korábban is úgy tekintett rá, mint aki véget vehet az Erdoğan-érának.

Vagyis az isztambuli polgármester nyíltan felvállalta, hogy a rezsim és az ellenzék közötti élethalálharc élére áll. Plusz pikantériája a két politikus konfrontációjának, hogy Recep Tayyip Erdoğan a politikai karrierjét ugyancsak mint Isztambuli polgármester kezdte.

Számunkra, magyarok számára figyelmet érdemel, hogy – Budapesthez hasonlóan – Isztambulban lakik a törökök 18 százaléka. (Hasonlóág a két város polgármesterei között egyelőre kevés látszik.)

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s